Möbius vonzónak találja a magyar piacot

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem látszik pontosan meddig tart a recesszió, illetve lesz-e újabb sokk, mindenesetre több piaci szereplő már optimista. Az EBRD vezetője szerint azért nem árt az óvatosság - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi és a makrogazdasági után társadalmi válság bontakozhat ki - mondta a Világgazdaságnak a Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének igazgatója.

A szervezet az Ecostattal közösen készített egy elemzést, amelyben válság értékelése mellett azt viszgálták a szakértők, mi kellene ahhoz, hogy Magyarország meginduljon az emelkedőn. A kilábaláshoz fokozott kutatás-fejlesztés kell, a változatlan struktúra mellett nyújtott állami segítség viszont nem jó megoldás.

A következő években a kormányoknak adósságkezelés lesz a legfontosabb feladata. A válság hatását tompító kiadásokat ugyanis valamikor valakinek meg kell majd fizetnie. Bár a válság hatására kialakult szerény inflációs környezet kedvező, ám ez a helyzet nem marad fent sokáig - figyelmeztettek az elemzők.

A Templeton nemzetközi befektetési alapkezelő veterán befektetési szakembere, Mark Möbius optimista, Magyarországot részvénytőzsdei szempontból a három legvonzóbb befektetési célpont közé sorolta a régión belül. Az alacsony kiindulópont miatt később jelentősebbnek tűnik majd a növekedés, ezt pedig fokozhatja az optimizmust - tette hozzá Möbius, aki továbbra is a balti országokat tartja a legproblémásabbnak a térségben.

A Goldman Sachs amerikai óriásbank minap megjelent elemzésében az államcsőd elleni biztosítás (CDS) felárát túlzónak minősítette Magyarország esetében, a dolgozat készítői szerint ugyanis kezd helyreállni a bizalom. Erre utal az is, hogy a Államadósság Kezelő Központ csütörtökön sikeres kötvényaukciót hajtott végre. Ráadásul egyelőre nincs jele annak, hogy újabb sokkra kellene felkészülni - derül ki a legutóbb megjelent elemzői prognózisokból. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke, Thomas Mirow viszont óvatosságra int, a szakember szerint nem kizárt, hogy újabb fájdalmas időszak jön.