Vágólapra másolva!
Az utóbbi évtized legrosszabb idegenforgalmi szezonját élik meg az idén a csehországi szállodák. A nemzetközi gazdasági válság következtében forgalmuk éves szinten 25-35 százalékkal csökkent - derült ki egy országos felmérésből, amelyet a szállodák és vendéglők szövetsége készített augusztus elején.
Vágólapra másolva!

Már tavaly ősz óta érezhetően csökkent a német, angol, ír, holland, japán, amerikai, spanyol és brazil vendégek száma Csehországban. Ez leginkább Prágában látható, ahol nagyon nagy a szállodai kapacitás, több mint a jóval nagyobb Bécsben. Míg tavaly 4,1 millió külföldi turista látogatta meg Prágát, az idén ez a szám várhatóan 3,4 millióra esik vissza. A nyári szezon csúcsának számító júniusban-júliusban is 20-25 százalékkal volt kevesebb a külföldi turista. Egész Csehországban az első öt hónap alatt mintegy 17 százalékkal csökkent a külföldi turisták száma.

A külföldi vendégek számának visszaesése jelentős árcsökkentésekre kényszerítette elsősorban a drága - négy- és ötcsillagos - szállodák tulajdonosait. Ennek viszont a hazai állampolgárok örülnek, akik a felmérés szerint nagyobb számban szállnak meg a drágább szállodákban, mint a korábbi években. Ők azonban a külföldieknél kevesebbet költenek.

A pangást a szállodákon kívül a műemlékek üzemeltetői is érzik. "Egészen május végéig nagyon rossz volt a szezon, júniusban azonban már elértük a tavalyi szintet, ami mérsékelheti veszteségeinket" - jelentette ki Dagmar Houbová, a Prágai Információs Szolgálat szóvivője.

A cseh fővárosban az idegenforgalom mintegy 100 ezer embernek ad munkát. A prágai GDP 25 százalékát a turizmus termeli meg, a cseh GDP-ben pedig négy százalékkaql részesedik az ágazat.