Vágólapra másolva!
A korábban becsültnél valamivel kisebb ütemben csökkent a brit gazdaság teljesítménye az idei második negyedévben az első negyedévhez képest, ugyanakkor 12 havi összehasonlításban a visszaesés így is a legnagyobb a negyedéves közlések fél évszázados történetében.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A brit statisztikai hivatal (ONS) által pénteken közölt, felülvizsgált, továbbra sem végleges adatai szerint a brit hazai össztermék (GDP) reálértéken 0,7 százalékkal volt kisebb az idei második negyedévben, mint az elsőben, és 5,5 százalékkal maradt el a tavalyi azonos időszakitól.

A július végén közölt első becslésben 0,8 százalékos negyedéves és 5,6 százalékos éves GDP-visszaesés szerepelt. Elemzők a második becslésben hasonló adatokra számítottak, sőt néhányan nagyobb visszaesést vártak, miután az üzleti szektor beruházásai a második negyedévvel zárult tizenkét hónapban 18,4 százalékkal zuhantak. Ez a legnagyobb éves esés azóta, hogy 1966-ban megkezdődött a beruházási adatok rendszeres közlése Nagy-Britanniában.

Az első negyedévben mért 2,4 százalékos GDP csökkenés után a visszaesés jelentős lassulását mutatja a második negyedévi 0,7 százalékos ütem. Az éves összehasonlításban mért 5,5 százalékos csökkenés ugyanakkor romlást jelent az első negyedévhez képest, amikor 4,9 százalék volt a gazdasági visszaesés. A statisztikai hivatal 1955-ben kezdte el a gazdasági teljesítményadatok negyedévenkénti közzétételét, ez idő alatt a mostani adat a legrosszabb.

A brit gazdaság teljesítménye a kimutatás szerint immár öt negyedévben csökkent egymás után; először a tavalyi második negyedévben mértek negatív növekedést. A negyedéves visszaesés üteme ugyanakkor az idei második negyedben lassult először a recesszió kezdete óta.

A nominális GDP-érték a vizsgált időszakban már nem csökkent, hanem stagnált; az idei első negyedévben még 3 százalékkal esett az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság így mért teljesítménye.

Az ONS pénteki közlése szerint az adatsor javítását a feldolgozóipar, az energiaszektor, a nagykereskedelem, valamint a gépjárműiparhoz kapcsolódó szolgáltatási tevékenység vártnál jobb eredményei indokolták.

A brit jegybank március óta történelmi mélyponton, fél százalékon tartja alapkamatát. A rendkívül agresszív pénzügypolitikai enyhítési kurzus 5 százalékról indult, vagyis a brit központi alapkamat eddig 4,5 százalékponttal csökkent a tavaly őszi csúcsszintről.

Már a januári csökkentéssel kialakult akkori, 1,5 százalékos kamatszint is történelmi mélypont volt: az 1694-ben alapított Bank of England alapkamata korábban soha nem ment 2 százalék alá.

A brit kormány 3,5 százalékos, független elemzők 4 százaléknál jóval nagyobb idei egész évi brit GDP-mínuszt jósolnak.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdasági előrejelző ház legfrissebb előrejelzésében az állt, hogy a brit hazai össztermék 2009 egészében reálértéken 4,5 százalékkal esik.