Vágólapra másolva!
Oroszországban 24,5 millió ember, a tavalyinál 1,5 millióval több élt a szegénységi küszöb alatt az év elején - közölte a Roszsztat, az orosz statisztikai hivatal. A válság minden társadalmi réteget sújtott, s majd mindenkinél a  reáljövedelem csökkenéséhez vezetett, de a legfájdalmasabb csapást a kiskeresetűekre mérte, s jelentősen megnövelte a létminimum alatt élők számát.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Az első negyedévben 24,5 millió ember, vagyis a lakosság 17,4 százaléka élt a létminimum alatt, miközben ez a szám egy évvel korábban 23 millió, vagyis 16,3 százalék volt. Előzőleg évről-évre milliókkal csökkent a szegények száma: 2005-ben még 34,9 millióan voltak, s tavalyra a számuk 23 millióra csökkent.

A fejlemény a szakértők szerint előre látható volt, amennyiben a lakossági reáljövedelmek csak az év első negyedében 2,3 százalékkal csökkentek, miközben a létminimum gyorsabban nő, mint az infláció. A szakemberek arra is rámutattak: a szegények számát elsősorban a munkanélkülivé válók, továbbá a munka nélküli kisgyermekesek szaporítják, ezért a szám további növekedése várható. Emellett a Világbank kormányszintű intézkedéseket tanácsol a szegénység enyhítésére, míg az orosz kormány éppenséggel a régiókra igyekszik hárítani ezt a kiadást - mondják a szakértők, s úgy vélik: nem kizárt, hogy év végére már a lakosság 20 százaléka él majd a létminimum alatt.

A létminimum 2008 negyedik negyedéhez képest 8,3 százalékkal emelkedett, s ezen belül az élelmiszerkosár 4,6 százalékkal, az egyéb termékek 5,3 százalékkal, a szolgáltatások 14,3 százalékkal lettek drágábbak. A statisztikai hivatal számításai szerint Oroszországban az emberek jövedelmük mintegy 40 százalékát költik a táplálkozásra, 15,6 százalékát egyéb árukra, míg 37,7 százalékát szolgáltatásokra adják ki.