Erősödtek az ázsiai tőzsdék

Vágólapra másolva!
A szinte pánikszerű hétfői eladási hullám után kedden emelkedtek a vezető ázsiai értéktőzsdék. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,4 százalékos, 37,53 pontos emelkedéssel 10 530 ponton zárt, szerény forgalom mellett. A szélesebb Topix mutató 0,3 százalékkal emelkedett, 969 ponton zárt.
Vágólapra másolva!

A tokiói tőzsdezárás idején a hongkongi értéktőzsde Hang Seng mutatója 120 pontos, 0,6 százalékos emelkedéssel 19 844 ponton állt, a sanghaji összetett mutató pedig 2680 ponton, 12 pontot, 0,5 százalékot erősödve.

"A pánikszerű eladási hullám megállt, legalábbis mára" - mondta egy elemző az AP-nek. A sanghaji tőzsde, héthavi meredek emelkedés után, augusztusban 20 százalékkal gyengült. Ez az utóbbi 15 év második legnagyobb havi vesztesége. Hétfőn az összetett index 6,74 százalékos csökkenéssel, három hónapja a legalacsonyabb szinten fejezte be a napot.

A kínai piac főként azért esett, mert a befektetők attól tartottak, hogy a részvényárak túl gyorsan és túlságosan magasra emelkedtek; a vállalati eredmények nemigen támasztották alá az emelkedést, az új kibocsátások miatt túl nagy lett az értékpapír-kínálat, és a befektetők gyanakodni kezdtek, hogy a kínai kormányzat előbb-utóbb visszafogja a gazdaságösztönző intézkedéseket, és megszigorítja a hitelezést.