Vágólapra másolva!
Tovább nőtt Ausztriában a munkanélküliség augusztusban: a hónap végén 238 803 volt a regisztrált munkanélküliek száma, ami 29,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál - közölte kedden a bécsi munkaügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A regisztrált állástalanok tábora egy év alatt 54 874 fővel bővült. Az állami munkaügyi szolgálat (AMS) szervezésében 57 694 fő vesz részt különböző képzéseken, ami 42,8 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. A 8,2 millió lakosú Ausztriában így összesen csaknem 300 ezer embernek nincs munkája.

A legtöbb állástalant, összesen 72 400 főt Bécsben regisztrálták. Ugyanakkor a fővárosban az országos átlag alig felével, 14,6 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma 2008 augusztusához képest. Az AMS képzéseire 20 392-en járnak, ez éves összevetésben bő 30 százalékos - ugyancsak átlag alatti - növekedés.

A munkanélküliség különösen a férfiakat és a bevándorlókat sújtja, körükben éves szinten 40 százalékkal emelkedett az állás nélküliek aránya.

Herbert Buchinger, az AMS vezetője szerint az augusztusi adatok megfelelnek a várakozásoknak: a munkaerő-piaci helyzet továbbra sem javul, de nagy katasztrófa sincs. Buchinger szerint a következő hónapokban is rendre 55 ezer körül emelkedik majd a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest.

2010-ben lassulhat a növekedés, havi 40-45 ezer fős bővülésre lehet számítani, és a foglalkoztatási válság végét egyelőre nem látni. Trendfordulóhoz a nemzeti össztermék (GDP) legkevesebb 2,5 százalékos bővülésére volna szükség.