Vágólapra másolva!
Máris tőkeerős befektetők jelentek meg a felszámolás alatt álló Herz Szalámigyártó vagyonelemeinek értékesítése körül, holott az ezek pályázatait csak a következő hetekben írják ki. Az érdeklődők között van az OTP-vezér Csányi Sándor, a szlovák Penta és egy német csoport is - értesült a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Bár a felszámoló csak két héten belül írja ki a pályázatot a Herz vagyonának értékesítésére, a piaci pletykák szerint a hazai élelmiszeripar két nagyágyúja is harcba száll ezekért. Az érdeklődők szándéka a Népszabadság információi szerint komolyak.

Az egyik a magyar mezőgazdaságban már jelentős területeket megszerző Csányi Sándor, aki emellett az OTP Bank vezérigazgatója is egyben. Agrárbirodalmához tartozik például a Pick-Délhús-csoport. Úgy tudni, már érdeklődött a felszámolást végző Mátraholdingnál a vagyonelemek iránt.

A másik nagy, a szlovák kockázati tőkebefektetési társaság, a Penta. Ők birtokolják a Debreceni Group Kft.-t (DG), amelybe a Debreceni Hús Zrt., a Szole-Meat Kft. és a Csaba-Hús Kft. is beolvadt. A DG a Carnibona Holding tulajdonában áll, amely a Penta szlovák és magyar húsipari vállalatait fogja össze. A harmadik befektetői kör egy német csoport.

A pályázat két héten belül megjelenik, így az érdeklődőknek nem árt sietniük. A felszámolóbiztos, Pinka György szerint akárki nyer is, piachoz jut, mert a Herz termékeit továbbra is keresik. A termelés azonban áll, a dolgozók elbocsátása pedig az utolsó stádiumban van. A készlet minimálisra 1-2 tonna húsipari termékre csökkent.

A felszámolás alatt álló Herznek nem sok esélye volt, hogy újraindítsa a termelést. Az ehhez szükséges pénzt csak hitelből lehetett volna előteremteni, aminek felvételét nehezíti, hogy a termékek három hónapos érési ideje és a 60-90 napos fizetési határidő miatt csak fél év múltán lehetett volna elkezdeni törleszteni - írja a Népszabadság.

A felszámolási eljárás tavasszal emelkedett jogerőre, ekkor azonban még bízott a cég a megmenekülésben. Ehhez azonban a folyamatos termelés lett volna szükséges, ami a hitelválság miatti pénzszűke következtében lehetetlenné vált. A felszámolás azért is indult meg, mert a finanszírozó CIB Banknak már 3,9 milliárd forintja volt a Herzben és féltette a hitelei megtérülését.