Vágólapra másolva!
Magyarország a régió legrosszabb helyzetű országai között van a nemzetközi tanácsadó cég, a Deloitte szerint. A régió egésze már nincs a szakadék szélén, a válságból kezd kikecmeregni a 18 országból álló térség.
Vágólapra másolva!

Jóllehet Közép-Európát 2009 elején még a gazdasági összeomlás veszélye fenyegette, mára eltávolodott a szakadék szélétől a 18 országból álló térség - állapítja meg a Deloitte tanácsadó cég idei Régiós 500 jelentése, amely az 500 legnagyobb térségbeli vállalatot rangsorolja.

Seres Béla, a Deloitte pénzügyi tanácsadás üzletágának közép-európai vezetője elmondta: A tanulmány megállapítása szerint a régió számára a kérdés jelenleg nem az, hogy vajon lesz-e kilábalás, inkább az, hogy ez a kilábalás mennyire lesz gyors és fenntartható.

A 2009-es jelentés drámai összehasonlítást nyújt a régió gazdasági helyzetének alakulásáról az elmúlt 12 hónap, valamint a megelőző évek alapján, amikor Közép-Európa még a világgazdaság kedvence volt - a Deloitte szerint.

Drasztikus trendforduló

A 2008 végén és 2009 elején megfigyelhető trendforduló drasztikus volt. A főbb mutatók, például a 2005 és 2007 közötti átlagos, előző évhez viszonyított 7,2 százalékos GDP-növekedési mutató összeomlott, az ipari termelés és a kereskedelmi forgalom a valutákkal együtt estek vissza, a finanszírozás forrásai elapadtak, így a tanulmány szerint azokban a hetekben félő volt, hogy "a válság módszeresen letarolja az egész régiót, vagy legalábbis annak egyes részeit" - tette hozzá a Deloitte szakértője.

2008-ban 388 vállalat (a régiós első 500 cég 78 százaléka) átlagosan 20 százalékkal növelte árbevételét. 2009 első negyedévében viszont (azon cégek körében, amelyekről idei pénzügyi adatok is a Deloitte rendelkezésre álltak) a vállalkozások háromnegyede (76 százalék) már átlagosan 23 százalékos bevételcsökkenésről számolt be 2008 első negyedévéhez képest.

Seres Béla kiemelte: 2009 első két negyedévének gazdasági adatai alapján egyelőre korai lenne megjósolni a közép-európai helyreállás ütemét. Mindazonáltal, öt mutató segítségével (GDP dinamika, munkanélküliségi és inflációs szintek, kereskedelmi és fizetési mérlegek, az árfolyamok mozgása, valamint az állami hiány és adósság mértéke) a Deloitte felmérte a 18 ország várható jövőbeli teljesítményét, ami alapján a régió országai három csoportra oszthatók.

Három csoport

Az első csoportba azok az országok kerültek, ahol további kihívásokat jelenthet a recesszió megállítása - ilyen például Horvátország, Észtország, Litvánia, Lettország, Macedónia, Szerbia, Ukrajna és mellettük Magyarország is.

A másik csoportba azok az országok tartoznak, ahol valamelyest enyhébb a recesszió: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Montenegró, Csehország, Moldova, Románia, Szlovénia és Szlovákia.

A harmadik csoport pedig egyetlen tagból áll, amely speciális helyzetben van: Közép-Európa országai között Lengyelországot sajátos módon nem érintette a válság - GDP-növekedése 2009 első két negyedévében 0,8 százalék, illetve 1,1 százalék volt.