Vágólapra másolva!
Igen kedvezően hatott az amerikai roncsprémium-program a kiskereskedelmi forgalom adatára, aminek következtében az három és fél éve nem tapasztalt ütemben nőtt. A pénzügyminisztérium szerint 2,7 százalékkal bővült a felhasználók felé történt értékesítés mennyisége augusztusban, s erre 2006 januárja óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Az adat azért is javítja a piaci hangulatot, mert a - Reuters által mért - előzetes várakozások még csak 2 százalékról szóltak. A fellendülés mértéke nagyban az autócserét célzó programnak köszönhető, ami kihatott más iparágakra is.

Az autó eladások nélküli forgalom mindössze 1.1 százalékos emelkedést produkált - hívta fel a figyelmet Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. De emellett az üzemanyagok iránti kereslet is jelentős mértékben nőtt, a benzinkutak forgalma 5,5 százalékkal ugrott meg egy hónap alatt. Itt viszont az olaj és benzinárak emelkedése nyomott sokat a latba.

Az üzemanyag és autóeladásoktól megtisztított kiskereskedelmi forgalom 0,6 százalékos hónap alapú felpattanást mutat, ezt érdemes komolyan venni. A holnapi augusztusi amerikai infláció után már reál értelemben is értékelhetőek a mai adatok. 0,3 százalékos hónap alapú fogyasztói árnövekedést prognosztizál az elemzői konszenzus augusztusra, ami tovább csökkenti a reálnövekményt a nominálhoz képest.

Sörös szerint mindenesetre az adat pozitívan értékelhető, újabb hír ami miatt egyelőre fenntartható a rali. A eszközár-inflációval jellemzett tőkepiacokat mondhatni "természetesen" megdobta az adat. A forint is 271,50-ig erősödött az euróval szemben, míg 0,3-0,7 százalékosra növelték növekményüket a nyugat-európai börzék és az amerikai határidős indexek is kizöldültek (+0,3 százalék várható nyitáskor.)