Egyedül maradhat a szakszervezet a GE ellen

Vágólapra másolva!
Kedden tárgyal a General Electric (GE) magyarországi vezetése a múlt héten közölt átszervezésről és elbocsátásokról a szakszervezetekkel. A munkavállalók azt szeretnék elérni, hogy a bejelentettnél kevesebb munkahelyet szüntessen meg az amerikai óriásvállalat, miközben a kormányzat már inkább csak a hatások kezelésére koncentrálna, az érintett városok pedig a szűk mozgástérre panaszkodnak.
Vágólapra másolva!

"A konkrét leépítési tervről a vállalat nem egyeztetett a szakszervezetekkel, ezért nagyon váratlanul ért minket a bejelentés. Mi a tárgyalásokra készültünk, egyeztetni szerettünk volna az esetleges elbocsátásokról, átszervezésekről, ezzel szemben a sajtóval egyidőben tudtuk meg, mire készül a menedzsment" - mondta az [origo]-nak Selmeczy György, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezet és a vállalatvezetés kedden tárgyal a reorganizációról, miután a világszerte több mint 320 ezer embert foglalkoztató amerikai vállalat a múlt héten bejelentette, hogy a következő két évben összesen 2700 állást szüntet meg Magyarországon. Az elbocsátások elsősorban a fényforrás-üzletágat érintik, de lesznek leépítések az energia-divízióban is. A GE azt is közölte, hogy a tervek szerint 2011 végéig bezárják a váci üzemet.

Selmeczy szerint furcsa helyzet állt elő, mert a GE ugyan bejelentette a leépítési szándékát, de tulajdonképpen továbbra sem egy végleges tervről van szó. "Talán kedden sikerül megegyezni a végleges átalakítási tervről. Azt egyelőre nem szeretném elárulni, milyen konkrét kérésekkel megyünk majd tárgyalni, az viszont nem titok, szeretnénk elérni, hogy minél kevesebb munkavállalót építsen le a vállalat" - fejtette ki a szakszervezeti elnök, aki szerint nem feltétlenül az izzókról van szó, hisz az érdekképviseletnek mindegy, hogy mit állít elő a magyar egységeiben a GE, a lényeg, hogy legyen munka és ne álljon le a termelés.

A hatások kezelésére készül a kormány

"Az illetékes kormányzati szervek, azaz a Miniszterelnöki Hivatal, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, illetve a GE november első hetében az elkövetkező egy évre vonatkozó közös feladat- és ütemtervet állít össze. Ennek segítségével kívánunk közösen felkészülni a tervezett átszervezés várható hatásainak komplex kezelésére" - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő az [origo]-nak.

A minisztériumok válaszai szerint a kormányzat nem annyira a bejelentett leépítésekkel szemben lépne fel, hanem inkább azok hatásait próbálná meg minimalizálni. "Természetes piaci folyamatokat nem tud a kormány megállítani, feladata viszont azok következményeit, hatásait kezelni" - mondta a kormányszóvivő. A tárgyalásokon tájékozódási igénnyel résztvevő gazdasági tárca új munkahelyek létrehozásában látja a megoldást és úgy véli, hogy "elsődlegesen új befektetők betelepítésével teremthet munkahelyeket a kérdéses régiókban".

Meglepetésszerű bejelentés

A GE vezetésének múlt heti bejelentése meglepetésszerű volt - legalábbis a munkavállalók szerint. A szakszervezetek múlt szerda reggel még azt mondták, nem tudták, hogy aznap bejelentésre kell számítaniuk, a GE-nél azonban azt közölték az [origo]-val, hogy "a munkatársak és az érdekképviseletek előbb kaptak tájékoztatást a médiánál". A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZSZM) válaszaiból az derül ki, hogy a kormányzatot is akkor tájékoztatták, amikor a munkavállalókat, vagyis feltehetően valamikor szerdán.

A bejelentés konkrét időpontja tehát meglepő lehetett, de az tény, hogy a leépítési tervekről már hónapok óta lehetett tudni. A vállalat vezetése június végén közölte az érdekképviseletekkel, hogy a GE Hungary Zrt.-t GE Hungary Kft.-vé kívánja alakítani az anyavállalat. Az átalakítást a szakszervezetek már akkor sem nézték jó szemmel, elsősorban attól féltek, hogy a társasági forma módosítására a vállalat szétdarabolása, egyes ágazatok átalakítása, végső soron leépítések miatt kerül sor - úgy fest, hogy ebben igazuk is lett. (A vállalati forma átalakításával könnyebben meg lehet oldani az említett lépéseket.)

Bár a GE vezetése eleinte igyekezett megnyugtatni a szakszervezeteket, hogy erről szó sincs, az érdekképviseleti vezetők jelezték, ha ez történik, akkor tiltakozó akciókat fognak szervezni. "A szakszervezet hitelt érdemlő forrásokból úgy értesült, hogy átalakítások és leépítések várhatóak. Ezért lépéseket tettünk" - mondta az [origo]-nak Selmeczy.

Minden évben vészcsengőzött a szakszervezet

A szakszervezetek a GE valamennyi érintett vezetőjének, beleértve az amerikai főhadiszálláson dolgozó vezetőket is és az elnököt is, levelet írtak, amelyben tiltakozásukat fejezték ki az átszervezések és az esetleges leépítések miatt és azonnali tárgyalásokat kezdeményeztek. "Azért fordultunk a GE legfelsőbb vezetéséhez, mert az európai központ végrehajtó szerepet tölt be a vállalati rendszerben, a fajsúlyos döntéseket az Egyesült Államokban hozzák meg" - mondta Selmeczy. A fényforrás-divízió elnöke meg is bízta az illetékes európai vezetőt, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a szakszervezetekkel, az első egyeztetésre augusztus 25-én került sor. Ekkor kezdődött az a tárgyalási folyamat, amely jelenleg is tart - a GE a leépítésekről szóló bejelentésével épp ezt a folyamatot szakította meg.

Parlamenti ülés: rendhagyó figyelem vagy felesleges cirkusz?

A GE átalakításának kérdésével október közepén a parlament is foglalkozott. Gúr Nándor, az Országgyűlés munkaügyi és foglalkoztatási bizottságának elnöke az ügy kapcsán elmondta, hogy GE magyarországi terveivel kapcsolatban rendhagyó módon foglalkozott a testület. A bizottság ugyanis nincs döntéshozó helyzetben, nincs jogosítványa arra, hogy konkrét ügyeket kezeljen, a jogszabályok előkészítésében, különböző foglalkoztatási stratégiák kidolgozásában játszik inkább szerepet. Az érintettek magas száma miatt viszont október közepén mégis ülést tartottak, amelyen a vállalat képviselője mellett az ITD Hungary illetékese mellett tájékoztatta a képviselőket a kialakult helyzetről.

Selmeczy György a parlamenti bizottsági ülés kapcsán kifejtette, hogy "teljesen felesleges cirkusz" volt, hiszen az ülés tájékoztatásról szólt, az ügyet nem vitatták meg a képviselők és javaslatot sem tehettek az elnök által javasolt és elfogadott menetrend szerint. A szakszervezeti vezető szerint bár a bizottságnak elvileg valóban nincs jogosítványa a konkrét ügyek kezelésére, az probléma, ha csak tájékoztató jellegű ülésen tárgyaltak a képviselők a közvetve pedig több tízezer munkahelyet érintő kérdésről. Ha ebben nem tudnak állást foglalni, illetve kiállni a munkavállalók érdekeiért, akkor kérdéses a bizottság létjogosultsága - fogalmazott a munkavállalók képviselője.



A szakszervezeteknek nem csak az időzítéssel, hanem az indoklással is baja van. A GE ugyanis a gyárbezárások, leépítések kapcsán a hagyományos izzók kivonását előíró uniós rendeletre hivatkozik, mondván, a cégtől független adminisztrációs lépés miatt kényszerült a dolgozókat érzékenyen érintő lépésre, a munkavállalói oldal szerint azonban a helyzet nem ilyen egyszerű.

A piaci folyamatokból már évekkel ezelőtt kivehető volt, hogy a hagyományos izzók csillaga leáldozóban van, és a szakszervezetek az utóbbi 10 évben minden egyes évben tájékoztatták a vezetést, hogy lépni kellene. "Más termékek gyártásának áttelepítésével, nagyobb hozzáadott értéket képviselő cikkek gyártásával ki lehetett volna, illetve ki lehet váltani az izzógyártást. A figyelmeztetéseknek azonban semmilyen eredménye nem volt mindeddig" - fogalmazott Selmeczy.

A munkahelyek megtartása szempontjából a fő kérdés tehát az, hogy felkészült-e a hagyományos izzót kiváltó termékek gyártására a magyarországi vállalat. Meglepő módon a kormányszóvivő már a tárgyalások jelen állapotában azt közölte az [origo]-val, hogy erre nincs esély, "mivel azok előállítása Kínában jóval versenyképesebb". Az kétségtelen, hogy az iparág átalakulására reagálva a GE fényforrás üzletága már a világ több pontján átszervezte gyártótevékenységét: 2007 óta az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Kanadában, Nyugat-Európában, sőt, még Kínában is jelentettek be létszámcsökkentést vagy gyárbezárást.

A nagy áldozat: a váci gyár

A keddi tárgyalásokban tehát bíznak a szakszervezetek, de a váci gyár bezárása elkerülhetetlennek látszik, az üzemet ugyanis nem csak a hagyományos égők használatról szóló brüsszeli döntés érintette hátrányosan, hanem az az új EU-szabályozás is, amelyik egy speciális lineáris fénycső gyártásáról szól. Vác ugyanis épp ezt a fénycsövet gyártja, így az üzemben a termék kifutása után csak kisebb jelentőségű termelés maradhatna, amelynek fenntartása viszont már nem lenne gazdaságos.

Ha nem lenne világgazdasági válság, a GE talán gondolkodhatott volna más termékek Vácra helyezéséről, ám információink szerint a globális helyzet ezt sem teszi lehetővé, a cégek többségéhez hasonlóan a GE ugyanis mostanában inkább a felesleges kapacitások leépítésén töri a fejét - vagyis nem az az elsődleges cél, hogy valamit mindenképp gyártani kell a gyárakban, hanem az, hogy valamilyen módon csökkenteni kell a gyártást.

Erre természetesen a legegyszerűbb módszer, ha egy gyár eleve olyan terméket gyárt, ami nem eladható. "Bővítés csak a legkorszerűbb termékek területén lehetséges" - erről Phil Marshall, a GE Consumer & Industrial (C&I) üzletágának európai vezérigazgatója beszélt egy nemrégiben indult budapesti beruházás megkezdésével kapcsolatban, márpedig a váci üzem esetében erről nincs szó.

Szűk az érintett városok mozgástere

"Vác városának, a helyi önkormányzatnak ebben az esetben nagyon szűk a mozgástere" - mondta az [origo]-nak Tomori Pál, a képviselőtestület Fidesz-KDNP frakciójának helyettes vezetője a váci gyár bezárásának terveit kommentálva. (Jelenleg a polgármesteri hivatal vezetői szocialisták, miközben a testület többségét a Fidesz és a KDNP képviselői, illetve néhány kilépett MSZP-s alkotja.)

Tomori szerint írtak egy levelet a GE-nek, amelyben felajánlották a város segítségét. Amikor azt kérdeztük a városatyától, hogy az iparűzési adóból engednének-e, azt mondta, hogy ezen a területen nem lehet egyedi engedményeket tenni, de megvizsgálnák a kérdést. Amennyiben viszont az egész városban csökkentik az iparűzési adót, akkor annak negatív hatásai lennének az egész önkormányzat gazdálkodására. Ha a GE-től választ kapnak a levélre, akkor alaposabban is megvizsgálnák ezt a kérdést - mondta a frakcióvezető-helyettes.

A várospolitikus elmondta azt is, hogy a polgármesternél jártak a GE képviselői, de az önkormányzati vezetők benyomása az, hogy helyben, Vácon nem tudják megváltoztatni a valószínűleg Amerikában meghozott stratégiai döntéseket. Tomori hangsúlyozta azonban, hogy mindent megtesznek a váci gyárban jelenleg még meglévő 700 munkahely megtartása érdekében.

Számszerűen az elbocsátások legnagyobb vesztese Nagykanizsa: itt 1300 állás szűnik meg (Phil Marshall korábban egy háttérbeszélgetésen közölte: 2010-ben néhány száz fő elbocsátását tervezik Nagykanizsán, míg a többségnek 2011-ben kell majd új munkát keresnie). A város országgyűlési képviselője, Cseresnyés Péter levélben kezdeményezett személyes találkozót Bajnai Gordon miniszterelnökkel, szerinte a kormánynak az önkormányzattal és a GE menedzsmentjével együtt kellene lépéseket tennie azért, hogy az elbocsátandó dolgozók ne váljanak munkanélküliekké.