Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb földgázipari társasága, a Gazprom 50 százalékos profitcsökkenést jelentett hétfőn az idei első félévről.
Vágólapra másolva!

Az orosz monopolvállalat adózás utáni nyeresége 305,8 milliárd rubelre esett vissza az egy évvel korábbi 609,4 milliárd rubelről, főként a gazdasági válság miatt csökkenő földgázkereslet és a közép-ázsiai térségben az előző évinek a duplájára emelkedett beszerzési árak miatt.

A működéshez kapcsolódó kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) éves összehasonlításban 34 százalékkal 538,3 milliárd rubelre esett, az árbevétel 7 százalékkal 1640 ezer milliárd rubelre csökkent.

Ugyanakkor - a válság mellett az orosz-ukrán gázár vitával is súlyosbított - első negyedévben elért alig 110 milliárd rubel nyereség után a második negyedben már 192,6 milliárd rubel profitra tett szert a Gazprom, ami a félév egészére vonatkozó 50 százalékos visszaeséssel szemben 38 százalékos nyereségcsökkenés éves szinten, és meghaladja a Reuters elemzői konszenzusában szereplő 188,15 milliárd rubelt. A visszaesés lassulása arra utal, hogy Európában tavasztól már növekedett a földgáz iránti kereslet.