Vágólapra másolva!
A lett gazdaság 18,4 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. A kiskereskedelmi forgalom 32 százalékkal, az ipari termelés 17 százalékkal maradt el a negyedben az egy évvel korábbitól. Tavaly Lettország 7,5 milliárd eurós mentőcsomagot kapott a Nemzetközi Valutaalaptól és az EU-tól.
Vágólapra másolva!

A zuhanásszerű idei gazdasági visszaesés után még jövőre is mély recessziót és deflációt jósol Lettországban a Fitch Ratings, amely a befektetési szint alatti lett küladósi osztályzatot megerősítő októberi elemzésében a valutaleértékelés és a politikai felfordulás kockázatára is felhívta a figyelmet.

A legnagyobb európai hitelminősítő közölte: megerősíti a "BB plusz" szintű, hosszú távú, spekulatív kategóriájú szuverén lett devizaadós-besorolást, valamint a helyi valutában fennálló államadósság "BBB mínusz" szintű - a befektetésre ajánlott közepes sáv alsó szélén lévő - osztályzatát.

A Fitch az ehhez fűzött elemzésben 2009-re 18 százalékos, jövőre 4 százalékos gazdasági visszaesést jósolt Lettországnak, kiemelve, hogy az ingatlanárak esnek, a banki eszközminőség romlik, a munkanélküliség növekszik.