Vágólapra másolva!
Németországban felgyorsult az ipari termelés növekedési üteme szeptemberben, s ez újabb tápot adott azoknak a reményeknek, hogy Európa legnagyobb gazdasága kezd kilábalni az utóbbi évtizedek legsúlyosabb válságából.
Vágólapra másolva!

A gazdasági minisztérium hétfőn ismertetett adatai szerint az ipari termelés növekedése 2,7 százalék volt augusztushoz képest, amikor még csak 1,8 százalékkal bővült az előző hónaphoz viszonyítva. Elemzők 1 százalékos növekedést vártak. Éves összevetésben azonban még mindig 12,9 százalékos volt a visszaesés szeptemberben.

Az előző hónaphoz viszonyítva a feldolgozó ipar az átlagnál gyorsabban, 3,2 százalékkal növekedett az augusztusi 2,1 százalékos bővülést követően. A beruházási javak termelése gyorsult a legnagyobb mértékben, 5,9 százalékra az augusztusi 1,8 százalékról, amit az elemzők leginkább tartanak a meginduló növekedés jelének.

A leggyengébb láncszem továbbra is az építőipar, amelynek kibocsátása az augusztusi 4,8 százalékos növekedés után ismét 1,8 százalékkal visszaesett. A fogyasztási cikkek termelése 2,3 százalékkal bővült az augusztusi 0,5 százalékos növekedés után.