Vágólapra másolva!
Az Európai Unió gazdasága már növekedésnek indult a harmadik negyedévben, Magyarországon azonban még tart a csökkenés, és hasonló helyzetben van több más ország is a térségből, köztük Romániában és Bulgária is.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat pénteken közzétett első becslése szerint az euróövezet 16 országában 0,4 százalékkal gyarapodott a GDP a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. A 27 tagországban a növekedés 0,2 százalék volt. Éves összevetésben 4,1 illetve 4,3 százalék volt a visszaesés a harmadik negyedévben, mindkét esetben lassabb a második negyedévi 4,8, illetve 4,9 százaléknál.

A második negyedben az euróövezet gazdasága még 0,2 százalékkal az egész unióé 0,3 százalékkal zsugorodott.

Magyarországon a harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 7,2 százalékkal, a várakozáshoz képest 0,6 százalékponttal gyorsabban csökkent 2008 azonos időszakához képest. Elemzők azt jósolták, hogy 2009 egészében 6,5-6,7 százalékos GDP visszaesés lehet. Londoni elemzők a vártnál gyengébb harmadik negyedévi előzetes magyar GDP-adat után is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar gazdaság már megindult a kilábalás felé, és jövőre növekedés várható.

Romániában valamelyest pozitívabb kép alakult ki, mivel az elemzők által várt 9 százalék helyett éves szinten 7,1 százalékkal csökkent a GDP. A második negyedévhez viszonyítva a csökkenés mértéke 0,7 százalék volt. Bulgáriában azonban tovább mélyült a gazdasági recesszió a harmadik negyedévben. A július-szeptember közötti időszakban a GDP 5,8 százalékkal esett éves szinten a második negyedévi 4,9 százalékos csökkenés után.