Vágólapra másolva!
Két demonstrációt is szerveztek szombaton egy Miskolc melletti céggel kapcsolatban: több százan a gyár bezárása mellett tüntetnek, több százan pedig az ellen.
Vágólapra másolva!

A Borsodi Érc, Ásvány- és Hulladékhasznosító Mű (BÉM) Zrt. ellen és mellett demonstráltak egymástól függetlenül több százan szombaton; egy környezetvédelmi egyesület a cég környezetszennyezése miatt hívta tüntetésre a térség településeinek lakóit, míg a dolgozókat munkahelyük féltése vezényelte.

A Miskolc határától néhány kilométerre lévő BÉM működése ellen hosszú ideje küzdő Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület szerint vége a türelemnek, a térség több ezer lakójának elege van a bűzből, a füstből. Kovács István, az egyesület jogi képviselője azt mondta: végső céljuk most már a gyár bezárása.

A környezetvédelmi tüntetéstől néhány száz méternyire demonstráló gyári dolgozók viszont úgy vélték: cégük minden környezetvédelmi előírást betart, nem hagyják veszni munkahelyüket olyan hazugságok miatt, amelyek félrevezetik az embereket.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szerint az üzemből határértéket meghaladóan nem kerül a levegőbe káros anyag, a BÉM működését folyamatosan kontrollálják.