Kormányoknál kilincsel az Opel

Vágólapra másolva!
A General Motors tegnap bejelentette, hogy 20-25 százalékkal csökkenti európai kapacitásait, ami 9-10 ezer munkahely megszűnését jelentheti Európában. Az Opel vezetője most a kormányoknál kampányol segítségért, elképzelhető, hogy a magyar államot is megkörnyékezi.
Vágólapra másolva!

A Financial Times jelentése szerint Nick Reilly, az Opel megbízott vezetője három héten belül meg akar állapodni a lehetséges hitelekről és garanciákról azokkal a kormányokkal, ahol az Opelnek gyárai vannak. A tulajdonos General Motors (GM) összesen 3,3 milliárd eurót akar az Opel reorganizációjára és termékfejlesztésre fordítani.

Reilly a héten angol, belga és lengyel miniszterekkel találkozott, és ma Spanyolországban folytatja tárgyalásait. "Nem nyílt licitről van szó, de ha valaki teljesen megtagadja a részvételt, akkor az valamelyest befolyásolhatja a terveinket" - nyilatkozta a vezető.

Mint ismeretes, az Opel felvásárlására a GM kanadai alkatrész-beszállítója, a Magna tett ajánlatot. A tranzakció elősegítésére a német kormány 4,5 milliárd euró támogatást ígért, melyet azonban hivatalosan még nem ajánlott fel a GM-nek.

A Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Szövetségének támogató tagja, az MB Partners Zrt. vezérigazgatója szerint fennáll az esélye, hogy a GM a magyar kormány felé is előterjeszti támogatási igényét. Préda István figyelmeztet, hogy veszélyes precedenst teremthet, ha a külföldi befektetők a gazdasági válságra hivatkozva - a korábbi adókedvezményeken túl - további hiteleket és garanciákat kérnek maradásukért cserébe.

A szakember ugyanakkor arra is lehetőséget lát, hogy a GM európai tárgyalásai során a magyar kormány a reorganizációval együtt bejelentett Opel-fejlesztések megszerzése érdekében lobbizzon. A Daimler már Magyarország mellett tette le a voksát a kecskeméti megaberuházás megvalósításával, és az idei év makrogazdasági kiigazításával megteremtődtek a feltételei annak, hogy a válság után hazánk újra az FDI-befektetések kedvelt régiós célpontjává váljon - magyarázza Préda.