Nagyobb szigort várnak el a büdzsé őrei

Vágólapra másolva!
A költségvetési tanács áttekintette a 2010. évi költségvetési törvényjavaslat eddigi tárgyalási folyamatát. A testület megállapította: bár az eddig elfogadott módosító javaslatokkal kiegészített, illetve korrigált törvénytervezet jelentős előrelépésnek tekinthető a korábbi évekhez képest, az csak részben felel meg az államháztartási törvény, valamint a költségvetési felelősségi törvény - eddigieknél szigorúbb elvárásokat tartalmazó - előírásainak.
Vágólapra másolva!

A Költségvetési Tanács - az államháztartási törvény előírásainak megfelelően - továbbra is szükségesnek látja a költségvetési tételek tervezéséhez alapul szolgáló 2009. évi várható teljesülések nyilvánosságra hozatalát annak érdekében, hogy a jövő év folyamán a költségvetési folyamatok alakulása érdemben értékelhető legyen.

Az átláthatóság igénye, valamint a költségvetési szabályok betartása és működőképessége egyaránt megkívánja az államháztartási törvény mielőbbi kiegészítését az úgynevezett külső (vagyis az egyéb szaktörvények és a makrogazdasági folyamatok által meghatározott) tételek pontosított listájával. A költségvetési fegyelem megtartásához emellett - az államháztartási törvényben szereplő előírásokkal összhangban - szükség van az úgynevezett felülről nyitott (azaz törvénymódosítás nélkül túlléphető) költségvetési kiadások körének további jelentős szűkítésére is - derül ki a tanács csütörtök kora este kiadott közleményéből.

A testület üdvözli a az parlament költségvetési bizottságának azon módosító javaslatát, melynek nyomán a numerikus szabályokra kitűzött célértékek nagyságrendileg megfelelnek az új szabályrendszer előírásainak. Ugyanakkor, az átlátható és kiszámítható döntéshozatal megalapozásához továbbra is lényegesnek tartja, hogy a 2012-re vonatkozó elsődleges egyenlegcél - a költségvetési felelősségi törvénnyel összhangban - nominális értékben (milliárd forint), ne pedig a GDP százalékában kerüljön meghatározásra.

A Költségvetési Tanács bízik abban, hogy az Országgyűlés fel fogja használni a költségvetési törvény zárószavazása előtti módosítási alkalmat arra, hogy a jelzett problémákat megoldja. Ez lehetővé tenné, hogy az elfogadott törvény összhangba kerüljön a költségvetési felelősségi törvényben és az államháztartási törvényben foglalt előírásokkal.