Vágólapra másolva!
Gyengültek kedden a New York-i börze vezetői indexei, egyebek között annak nyomán, hogy a harmadik negyedévben ugyan nőtt az amerikai GDP, de a vártnál kisebb mértékben.
Vágólapra másolva!

A New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 17,24 ponttal, vagyis 0,16 százalékkal csökkent, és 10 433,71 ponton zárt kedden. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 6,83 ponttal, azaz 0,31 százalékkal gyengült, 2169,18 ponton zárt. Az S&P 500-as mutató 0,59 ponttal, vagyis 0,05 százalékkal csökkenve és 1105,65 ponton fejezte be a napot.

A vártnál mérsékeltebb amerikai gazdasági növekedés okozta csalódás 13 havi csúcsról rántotta vissza a Dow Jonest. Rontotta a hangulatot az amerikai belső fogyasztásról megjelent adat is. Főként a pénzügyi szektor papírjai jártak rosszul. Némileg mérsékelte a veszteséget, hogy a szövetségi jegybank szerepét betöltő Fed javította a jövő évi növekedési kilátásokat.

"Vegyes képet mutatnak az eligazodást segítő pontok. Több olyan jelzés érkezett mostanában, amelyek arra emlékeztetnek mindnkit, hogy a gazdaság még csak a gyógyulás szakaszában van. A befektetők ennek megfelelően viselkednek" - idézett a Bloomberg hírügynökség egy piaci stratégát.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a forgalom nagyon alacsony volt: az amerikai tőzsdéken a háromhavi átlagnál 24 százalékkal kevesebb, 6,9 milliárd részvény cserélt gazdát. A jelenség oka az egyik legfontosabb amerikai ünnepnek számító hálaadás közeledte.