Vágólapra másolva!
Németországban novemberben kissé visszaesett a munkanélküliség, miközben elemzők növekedést vártak. Eközben a kiskereskedelem is bővült valamivel.
Vágólapra másolva!

A német munkaügyi hivatal kedden közzétett adatai szerint novemberben 3,422 millióan voltak állás nélkül Németországban, a szezonális hatásokat figyelembe véve 7 ezerrel kevesebben, mint októberben, pedig az elemzők 10 ezer fős növekedést vártak. A munkanélküliségi ráta ezzel 8,1 százalékra csökkent az októberi 8,2 százalékról.

Két hónapig tartó csökkenés után októberben nőtt a kiskereskedelmi forgalom Németországban a kedden ismertetett statisztikai adatok szerint. Várható azonban az is, hogy a gazdaság a jövőben sem fog impulzusokat kapni a belső fogyasztástól, mert a jelentős munkanélküliség fékezi a vásárlási kedvet.

A statisztikai hivatal előzetes adatai szerint a forgalom reálértékben 0,5 százalékkal emelkedett szeptemberhez képes, éves szinten viszont 1,7 százalékkal visszaesett. A csökkenés üteme azonban lassult: szeptemberben reálértékben még 3,2 százalékkal zsugorodott a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest.

Októberben a legnagyobb mértékben, 6,3 százalékkal esett vissza az online és a csomagküldő kereskedelem, jelentősen csökkent az élelmiszerek értékesítése is, a ruházati termékek, a textíliák és a bőripari termékek eladása viszont 5,2 százalékkal nőtt.