Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon miniszterelnök szerint Magyarországnak már nem kell felhasználnia a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzét, tartalékolhatja a szervezet hiteleit. Az IMF vezetője szerint a választások után sem változik meg érdemben a magyar gazdaságpolitika.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak még mindig szüksége van a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatására, de nem hív le több pénzt az IMF hitelkeretéből - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök magyar idő szerint szerdán késő este Washingtonban.

Négynapos washingtoni látogatásának nyitányaként Bajnai Gordon megbeszélést folytatott Dominique Strauss-Kahnnal, az IMF vezérigazgatójával. A találkozó után tartott közös sajtótájékoztatón Bajnai megemlítette, "a fel nem használt IMF-hiteleket tartalékba tettük, és jövő októberig, a következő kormánynak is rendelkezésére állnak".

Úgy fogalmazott, az IMF tavalyi mentőövét most nem mentőövnek használjuk, hanem "olyan hegymászó kötélnek, amely arra az esetre van ott, hogy ha bármi miatt megcsúszunk, akkor legyen ott a biztosító kötél". Kiemelte, a következő kormánynak is az lesz a feladata, hogy fenntartsa a takarékos, józan ész alapú, jövőben gondolkodó gazdaságpolitikát.

Dominique Strauss-Kahn megerősítette: "ami eddig történt, az jó, úgy vélem, akármilyen kormány is lesz a választások után, olyan politikát fog folytatni, amely nagyon közeli lesz a megelőzőhöz". "Nekem úgy tűnik, a politikai nyilatkozatok mögött mindenki világosan érti, hogy nincs más út a gazdaság megmentésére" - fogalmazott, utalva arra, hogy a közelmúltban Budapesten találkozott ellenzéki politikai pártok tagjaival.