Kihátrálnak a bankok a Zalakerámia mögül

Vágólapra másolva!
A bankok felmondták a Zalakerámia Zrt. hiteleit, és a bankszámláira inkasszót vezettek, miután megrendült az osztrák anyavállalata, a Lasselsberger csoport pénzügyi helyzete.
Vágólapra másolva!

Az MTI pénzügyi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy kilépnek a bankok a Zalakerámia mögül. A hírt Márton Péter elnök-vezérigazgató nem kommentálta.

Múlt pénteken a Zalai Hírlap arról írt, hogy a Zalakerámia tófeji gyárának dolgozói nem kapták meg a fizetésüket. A lapnak Márton Péter akkor azt nyilatkozta, hogy e hét elején nyilatkozik a kérdésről, és addigra megoldódnak a problémák.

A Zalakerámia már tavasszal csökkentette a termelését, majd a készletek leapadásával mind a négy gyártó egységét elindította, hogy nyáron teljesen leálljon. Ez minden évben gyakorlat volt, de most hosszabb volt a leállás, mint amennyit a karbantartás igényelt. A Zalai Hírlap októberi híre szerint előbb kettő, majd még egy gyártósort leállítottak, és az elnök-vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy két üzem újraindítása a következő években nem is várható.

A Zalakerámia - részvénytársasági formában - 1991-ben alakult, 2005 - a tőzsdéről történt kivezetés - óta működik zrt. formában. A Céginformáció adatai szerint 2001-től 2003 tavaszáig az Arago befektetési Holding Rt. volt a tulajdonosa, ennek helyére lépett az Intergazprom, valamint a szintén orosz tulajdonban lévő Általános Értékforgalmi Bank. Az osztrák Lasselsberger GmbH., illetve annak tulajdonosa, valamint különböző cégei a tulajdonosok 2003 novembere óta.

Az osztrák tulajdonba kerüléskor a Zalakerámia jegyzett tőkéje 5,3 milliárd forint volt, ez 2007 novemberében 2,5 milliárdra csökkent, majd a tulajdonosok ugyanaznap 4,25 milliárd forintra emelték.

A Céginformációban szereplő utolsó mérleg a 2007. évi. Ebben 11,8 milliárd forint értékesítési nettó árbevétel szerepel, 1,1 milliárd üzemi, és 703 millió forint adózott eredmény mellett. A cégnek akkor 649 alkalmazottja volt.