Közeleg a Saab vége

Vágólapra másolva!
A General Motors vezérigazgatója szerint lemondhatnak róla, hogy értékesíteni tudják a Saab leányvállalatot. Bár több vevőjelölt is akadt, olyan ajánlat eddig nem érkezett, amelyet el is fogadhattak volna. Ma jár le az ajánlattevési időszak, azaz hamarosan kiderül, mi lesz a Saab sorsa.
Vágólapra másolva!

Ed Whitacre, a GM vezére arról beszélt, hogy a svéd Saab megmentésére való próbálkozások valószínűleg sikertelenek maradnak. Hozzátette: a GM mindent megtett az eladásért, ami "emberileg lehetséges" - írja az Autocar.co.uk.

"Nagyon egyszerű. Csak tegyen le valaki elég pénzt és megkapja (a Saabot), de eddig senki nem mutatkozott elég pénzzel. Azt hiszem, mindent megtettünk, amit emberileg lehetséges" - mondta egy interjúban.

Az érdeklődők között volt a norvég Koenigsegg és a holland Spyker sportautógyár is, de egyik sem vitt elég vastag borítékot a tárgyalásra. Előbbi vállalat már korábban kiszállt, így a hollandok maradtak utolsóként a ma délutáni 4 órás határidő lejártáig. Bár a svéd Dagens Industri lap szerint még két csoport adhatja le ajánlatát.

A svéd, iparért felelős államtitkár Joran Hagglund szerint pedig három cég fejezte ki érdeklődését eddig és ebből várhatóan kettő tesz ajánlatot. "Kapcsolatban álltunk több csoporttal is december 18-a óta, ezek közül három svéd volt" - mondta. "Szerintem közülük legalább kettő fog ajánlatot tenni a General Motorsnak csütörtökig. A gond az, hogy egyikük sem tudja bizonyítani, hogy megfelelően tőkeerősen."

Hagglund szerint a Koenigsegg nem kívánt új ajánlattal előállni, azaz kiszálltak a tárgyalásokból. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a svéd kormány ma találkozik a GM vezetésével, hogy a Saab jövőjéről beszéljenek. Az amerikai vezérigazgató már közölte, hogy megfelelő ajánlat híján elkezdik a gyár bezárását.