Hatalmas megszorításra készül a brit kormány

2010.01.09. 14:02

Az utóbbi húsz év legkeményebb költségvetési kiadási megszorítására kell számítania Nagy-Britanniának, ha a kormányzó Munkáspárt megnyeri a tavasszal esedékes parlamenti választásokat - ezt a munkáspárti kormány pénzügyminisztere maga közölte szombaton megjelent nyilatkozatában.

Alistair Darling a The Timesnak kijelentette: elsődleges feladatának tekinti az állami hiteligény csökkentését. A miniszter nem részletezte, hogy milyen területeken várhatók megszorítások, csak annyit mondott: a költségvetés kiadási oldalának felülvizsgálata "kemény lesz ... a legkeményebb az elmúlt húsz évben".

Az idei brit pénzügyi év költségvetésében eredetileg 12,4 százalékos GDP-arányos államháztartásideficit-jóslat szerepelt, és már ez is példátlan mértékű hiány lett volna a modern brit gazdaságtörténetben. Darling azonban a költségvetés és a gazdaság állapotáról nemrégiben tartott alsóházi beszámolójában még rontotta is az idei államháztartási hiányra adott hivatalos prognózist: az új előrejelzés szerint a deficit a becsült GDP-érték 12,6 százalékával lesz egyenlő. Ez 178 milliárd font (53 ezer milliárd forint) nettó államháztartási finanszírozási igényt jelent erre az évre.

Leminősítés-veszély

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor's már tavaly stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA" szintű szuverén adósbesorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát.

Az ellenzéki Konzervatív Párt szerint a Labour-kormány "költségvetési felelőtlensége" miatt előfordulhat, hogy Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorul. A pénzügyminiszter szombaton megjelent nyilatkozata azonban az eddigi leghatározottabb kormányzati megnyilvánulás a várható költségvetési megszorításokkal kapcsolatban.

Fontválság is jöhet

Darlingot erre jó eséllyel a piaci hangulat szorította rá. Független londoni elemzők ugyanis már felhívták a figyelmet arra, hogy hiteles költségvetési konszolidációs tervek hiányában - a befektetői bizalom eróziója esetén - finanszírozási és fontválság is fenyegetheti a brit gazdaságot.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) - az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző ház decemberi jelentése szerint - amely a Nagy-Britannia veszélyes pénzügyi helyzetére és a költségvetési politika bizonytalanságára alapozza előrejelzését - a font hamarosan gyengébb lesz a közös európai pénznél.

A dolgozat úgy fogalmaz, hogy a brit gazdaság pár méterre áll csak a szakadék szélétől, és egy váratlan szélroham bármikor letaszíthatja. Doug McWilliams, a CEBR igazgatója szerint a nemzetközi hitelminősítők Görögország leminősítése után "csak az ürügyet keresik" arra, hogy a szigetországgal is ezt tegyék.

Az euró egysége az 1999-es indulás napján 0,71 fontot ért; a londoni bankközi devizapiacon a pénteki késői kereskedésben a 0,89-0,90 fontos sávban mozgott.

Tavaly voltak időszakok, amikor nagy-britanniai kiskereskedelmi pénzváltóhelyeken egy eurónál kevesebbet adtak egy fontért, de a nagybani bankközi piacon az euró megjelenése óta még nem volt példa az árfolyamparitás átlépésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK