Megnyíltak a szlovák pénztárcák karácsonykor

Vágólapra másolva!
Bár a válság miatt sokan fogadkoztak, hogy visszafogják kiadásaikat, a karácsonyhoz kötődő vásárlások mégis megnyitották a pénztárcákat Szlovákiában - legalábbis erre lehet következtetni az újonnan felvett áruhitelek volumenéből és a bankkártyák használatának intenzitásából - írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.
Vágólapra másolva!

A szlovák jegybank adatai szerint 2008 novemberében a polgárok összesen 67,7 millió euró értékben vettek fel a közvetlen fogyasztást, vásárlást szolgáló áruhitelt, 2009 novemberében viszont ez az összeg már 83,5 millió euróra ugrott.

Stefan Frimmer, a piacvezető Szlovák Takarékpénztár szóvivője közölte: tavaly novemberben és decemberben 20-20 százalékkal több áruhitelt folyósítottak, mint 2008 hasonló időszakában. Ráadásul a decemberben felvett lakossági kölcsönök átlagosan 600 euróval voltak magasabbak a 2008. decemberinél.

Érdekes, hogy a második legnagyobb szlovákiai pénzintézet, az Általános Hitelbank (VÚB) mérsékelt visszaesésről adott számot, vagyis nem az összes bank érezte az év végi pezsgést. Másrészt a VÚB ügyfelei az év utolsó hónapjában 64,2 millió euró forgalmat bonyolítottak le bankkártyájukkal, ez 16 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

A Postabank ügyfelei 13,6 százalékkal magasabb forgalmat bonyolítottak le decemberben a POS termináloknál és a pénzkiadó automatáknál. A Dexia és a Tatra banka is hasonló trendről informált.

Részben az euró hatására egyre gyakrabban használják a szlovák lakosok a pénzkímélő bankkártyát, az adatok szerint egyre kisebb összeget is kártyával egyenlítenek ki. Ez az irányzat valószínűleg folytatódni fog, hiszen napjainkban már minden egyes lakosra jut egy bankkártya Szlovákiában.