USA: Műveleti csoport alakul a pénzügyi csalások ellen

Vágólapra másolva!
Az amerikai igazságügyi minisztérium minden lehetséges eszközzel küzdeni fog az olyan pénzügyi bűncselekmények ellen, amelyek hozzájárultak a 2008-as válsághoz és újabb hasonló krízist idézhetnek elő - jelentette ki Eric Holder, a tárca vezetője csütörtökön Washingtonban. Új műveleti csoport is alakul a csalások visszaszorítására.
Vágólapra másolva!

Holder a pénzügyi válság okait kutató kétpárti kongresszusi vizsgálóbizottság előtt kifejtette: a bűncselekmények elleni harc része az azt célzó stratégiának, hogy erősítsék a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat, a piacok becsületességét.

Barack Obama elnök utasítására egy új műveleti csoportot hoznak létre a pénzügyi csalások visszaszorítására, amelynek az lesz a feladata, hogy összehangolja az ez irányú erőfeszítéseket az igazságügyi minisztérium és más ügynökségek között. A csoport figyelmének középpontjában a jelzálog- és értékpapír-piaci visszaélések, a szövetségi ösztönző célú pénzek eltulajdonítása, valamint a kisebbségi közösségek pénzügyi kihasználása lesz. Ez szerinte segíteni fog abban, hogy visszatérjen a pénzügyi piacokon a bizalom.

Holder felszólalásának előzetesen közzétett szövege szerint Mary Schapiro, a tőzsdei felügyelet (SEC) elnöke arról tájékoztat, hogy a SEC felülvizsgálta működését azon bűncselekmények fényében, amelyekre a válság nyomán derült fény.

A tíztagú kongresszusi vizsgálóbizottság közel egy évig tartó meghallgatásokat kezdett a héten, miközben az országban felháborodás érezhető a bankoknak nyújtott hatalmas állami segélyek, az óriási bankvezetői fizetések és jutalmak, továbbá az olyan visszaélések miatt, amilyen Bernard Madoff 50 milliárd dolláros kárt okozó Ponzi-trükkön alapuló csalássorozata volt. A kongresszus 22 kérdés kivizsgálásával bízta meg a testületet, egyebek között napirendre kerül a monetáris politikának a hitelfeltételekre gyakorolt hatása, valamint a banki juttatások rendszere.