A sertéshús után a baromfi is drágulhat

Heteken belül megkezdődhet a baromficikkek drágulása is, mivel a sertéshúsok áremelkedése a társágazat termékárait is magával húzza. A baromfis cégek várhatóan 5-10 százalékos növelést igyekeznek elfogadtatni - írja a Világgazdaság.

Egy hónapon belül várhatóan a baromfiárak is követik a sertéshúsárak növekedését - mondta Magyar József, a szentesi Hungerit Baromfi-feldolgozó Rt. vezérigazgatója. A húsipari termékek áremelkedése már megkezdődött, miután a hazai sertésfelvásárlási árak több mint 15 százalékkal nőttek a májusi uniós csatlakozás utáni árkiegyenlítődés miatt. A sertéshúsok 10-15 százalékos drágulása Magyar szerint 5-8 százalékos áremelkedést jelenthet a baromfitermékeknél. Budai Zoltán, a Zalabaromfi Rt. elnök-vezérigazgatója szerint nemcsak a csirke-, de a pulykahúsárak is emelkednek majd. A drágulás heteken belül megkezdődik, és annak mértéke szerinte elérheti a tíz százalékot is.

A bontott csirke az üzletekben ma 400 forint körüli áron kapható - közölte Takács László, a piaci szereplőket tömörítő Baromfi Terméktanács (BT) igazgatója. Megítélése szerint a drágításra szükség lenne, mert a termékárak 2000 óta alig változtak, miközben a termelési költségek uniós színvonalúra nőttek. A fogyasztói árakban viszont továbbra is nagy a különbség, mivel például a már említett bontott csirke Nyugat-Európában kilónként minimum 700-800 forintnak megfelelő összegbe kerül.

A drágítási törekvéseket hátráltathatja, hogy egyes hazai baromfifeldolgozók időről időre - más cégek árai alá kínálva - akciósan értékesítik termékeiket - állítják szakértők. A legtöbb bírálat az állami tulajdonban lévő Bábolna Rt.-t éri, amely ellen egyes hazai baromfiipari szereplők versenyjogi panaszt is benyújtottak Brüsszelben - írja pénteki számában a Világgazdaság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK