A hazai mobilszolgátatók pre-paid rendszerű szolgáltatásai

2001.06.30. 15:35

Az alábbiakban a három hazai mobiltelefontársaság pre-paid (feltötőkártyás) rendszerű szolgáltatásait vizsgáljuk meg. A csatolt tarifatáblázattal a szolgáltatók közti választást szeretnénk megkönnyíteni.

Ebben a konstrukcióban (vagyis nem a havidíjas előfizetés esetén) induláskor mindhárom szolgáltatónál meghatározott értékű kártyát kell vásárolnunk 5900 (Pannon), 9900 (Vodafone), illetve 9800 (Westel) forint értékben. Mindhárom "első kártya" megvásárlása esetében az összeg nagy részét lebeszélhetjük (lásd a táblázat első oszlopát).

A beszélgetések percdíjai a Westel Domino, illetve Maraton és a Pannon Praktikum csomagok esetében könnyen összehasonlíthatóak, hiszen a két szolgáltató hasonlóan határozta meg a csúcs- valamint azon kívül eső időszakokat (csupán egy-egy óra az eltérés). A Vodafone esetében az összehasonlítás már bonyolultabb, hiszen az időszakok csomagonként változnak, érdemes tehát alaposan megvizsgálni a táblázatban szereplő adatokat, figyelembe véve mely időszakokban és mely hálózatokban kívánjuk telefonunkat a leggyakrabban használni.

A pre-paid csomagok esetében a Pannon Praktikummal és Westel Dominóval rendelkező ügyfelek használhatják telefonjukat külföldön. Praktikumkártya külföldi használatához 4900 forint befizetése szükséges, ennek fejében új SIM kártyát kapunk, melyre átirányíthatjuk hívásainkat, híváskezdeményezésre azonban ezután sem lesz lehetőségünk. A Westel feltöltőkártyás szolgáltatását külön fizetés nélkül is igénybe vehetjük, a szolgáltatás aktiválása után hívásfogadására és kezdeményezésre egyaránt lehetőségünk van.

Wap-szolgáltatás használatára mindhárom cég pre-paid kártyájának használata esetén van lehetőségünk. VitaMAX csomagok esetében figyelemmel kell vennünk, hogy minden csomagban más-más időszakra vonatkoznak a csúcs-, illetve az azon kívüli időszakok.

Díjcsomag váltására a Pannon és a Westel ad lehetőséget, az első 1900 forintos áron bármely más Praktikum csomagot felkínálja, míg a Westel a Domino és a Domino SMS közötti átjárhatóságot ingyenesen biztosítja. A Westel Maraton csomagját csak készülékkel együtt lehet megvásárolni.

A táblázatban a Westel Maraton csomag néhány tulajdonságát nem lehetett ismertetni ,ezért erre külön hívnánk fel a figyelmet. A Maraton csomag a készülék mellett 11x10 perc beszélgetési időt és 11x10 SMS-t is tartalmaz. Az első tízpercnyi beszélgetési időt és a tíz SMS-t közvetlenül a vásárlás után, majd további tíz alkalommal - harminc naponta - automatikusan tölti fel a rendszer.

Az így feltöltött tíz perc felhasználható valamennyi belföldi hívásra, tetszőleges napon, bármely órában, hálózatán kívüli hívásokra is, annak elhasználása után pedig automatikusan a Domino csomagra kapcsol a rendszer.

Összehasonlító tarifatáblázat I.

Összehasonlító tarifatáblázat II.