Kilencven forinttal drágulhat a cigaretta

A dohánytermékek jövedéki adójának 35 százalékos növelésének eredményeként a Magyar Dohányipai Szövetség számításai szerint legalább 20 százalékos forgalomcsökkenés és 30 milliárd forintnyi adóbevétel-kiesés várható. 2004. január 1-ig 17 hónap alatt összesen 94,5 százalékos volt az adóemelés. A legkeresettebb termékek ára kilencven forinttal emelkedhet.

A jövedéki adó 35 százalékos emelésével a legkeresettebb termékek esetében 23 százalékos áremelkedés várható, mondta a Világgazdaságnak Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség (MDSZ) elnöke. A mostani kormánydöntést is figyelembe véve 2004. január 1-ig 17 hónap alatt összesen 94,5 százalékos volt az adóemelés.

Az adóemeléssel Magyarország jelentősen túllépi a dohánytermékek adójára vonatkozó uniós direktívában meghatározott 57 százalékos minimálszintet, mondta Patai András. A magyar kormány ugyanakkor az uniós adószint bevezetése alól 2008-ig átmeneti mentesítést kért és kapott, akárcsak a többi tagjelölt ország. Ez azt jelenti, hogy a csatlakozást követően a magánimport jelentős élénkülésére lehet számítani, hiszen a környező országokban lényegesen olcsóbbak lesznek a dohánytermékek.

Magyarországon az adóemelést követően a legkeresettebb kategóriában 450 forintos ár várható, ugyanez Szlovákiában 310, Lengyelországban 215 forint. Az MDSZ elnöke szerint az adóemelés jelentős mértékben rontja a magyarországi dohánygyárak helyzetét - írja pénteki számában a Világgazdaság.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK