200 ezer új autót adhatnak el idén

2003 első félévében 25 százalékkal több személygépkocsit adtak el Magyarországon, mint egy évvel korábban. A növekedés oka elsősorban az erős forint és a reálbérek magas szintje volt. Az újonnan forgalomba helyezett gépkocsik száma idén átlépheti a 200 ezres határt.

Az idei év első félévében 25 százalékkal több személygépkocsit adtak el Magyarországon, mint egy évvel korábban; az első hat hónapban több mint 101 ezer új autó került forgalomba. Ez a lendület valószínűleg elég lesz ahhoz, hogy az újonnan forgalomba helyezett gépkocsik száma idén meghaladja a 200 ezres határt.

Az első hat hónapban a bruttó átlagkereset 14,1, a nettó átlagkereset 18,1 százalékkal haladta meg az előző évit. Így a reálkereset, vagyis a vásárlóerő 13,2 százalékkal nőtt. Ezzel párhuzamosan csökkent a tartós fogyasztási cikkek ára az előző év azonos időszakához képest, az új személygépkocsik ára ugyanakkor nem változott - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. a Wallis Autó Holding Rt.-vel készített felméréséből.

Jövőre megtorpanhat a lendület

2004-ben a bruttó átlagkereset mintegy 8-9 s a nettó mintegy 7-8 százalékkal emelkedik majd. A várható 6,2 százalékos infláció mellett ez 1-2 százalékos reálkereset emelkedést jelent. A háztartások költekezési szokása jelentősen átalakulhat, ami az új személygépkocsi értékesítés bővülésének dinamikáját fékezi majd. Ennek hatása leginkább 2004 első hónapjaiban lesz igazán érzékelhető, derül ki az [origo]-hoz eljuttatott felmérésből.

Az eddigi tapasztalatok alapján az új személygépkocsik ára annak ellenére még hónapokig változatlan marad, hogy a forint-euró árfolyam az őszre várhatóan stabilizálódni fog. Ez szintén a piac bővülésének dinamikáját fékezi majd. Ugyanakkor a forint-euró árfolyam stabilizálódásával ismét vonzóvá válhatnak az euró-alapú hitelkonstrukciók.

A háztartások 4 százaléka potenciális vevő

2003 harmadik negyedévében a lakosság gépkocsivásárlási terveit jelző index rég nem látott mélységben landolt, ami a lakosság bizonytalanságát tükrözi a várható vásárlóerejükkel kapcsolatban. Ebben a negyedévben a háztartásoknak csupán 1,3 százaléka (48 ezer háztartás) gondolja úgy, hogy egy éven belül nagy valószínűséggel személygépkocsit vásárol.

A háztartások további mindössze 4 százaléka (154 ezer háztartás) számít potenciális vevőnek, ők valószínűnek tartják, hogy a következő év folyamán személyautót vesznek. A lakosok legnagyobb része, a háztartások 80 százaléka biztosan nem fog gépkocsit vásárolni, mivel ezt anyagi helyzetük egyáltalán nem engedi meg. További 14 százalék (528 ezer háztartás) valószínűleg nem fog kocsit vásárolni a következő két évben.

2003 harmadik negyedévében várhatóan 52 ezer új személygépkocsit értékesítenek. Ez az előző év azonos időszakához képest 21 százalékos növekedést jelent, ami alacsonyabb, mint az ezt megelőző negyedévek növekedési üteme, azonban továbbra is dinamikus növekedést jelent. 2003 negyedik negyedévére az autóeladások üteme tovább mérséklődik. A modellek előrejelzései alapján azonban 2003-ban az új személygépkocsi értékesítés átlépi a 200 ezres határt, a GKI számításai szerint számuk 204 ezer körül alakul majd.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK