Összeomolhat a kínai gazdaság

2006.08.02. 8:07

Ha a kínai kormány nem tudja megfékezni a gazdaság növekedésének ütemét, az válságba kerülhet - állítják amerikai elemzők. A válsághelyzet elkerülése érdekében Peking a legkülönbözőbb intézkedéseket hozza.

A kormány próbálja visszafogni a túlpörgetett ingatlanpiacot. A lakásépítések számának évente 20 százalékos növekedése két év múlva a piac túltelítettségéhez vezethet. Az ingatlaneladási ügyletek több mint 60 százaléka ráadásul feketén zajlik - írja a Világgazdaság. A kínai jegybank pedig az idén kétszer emelt kamatot, és amióta tavaly mérsékelték a jüan dollárhoz való kötöttségét, a helyi valuta 3,8 százalékot erősödött.

Egyes elemzők úgy vélik, hogy a gazdaság túlhevülésének oka az, hogy Kína még mindig félúton van az államilag irányított gazdaság és a szabadpiac között. A hatalmas export a világ negyedik legnagyobb gazdaságává bővítette az országot. A legutóbbi negyedévben a GDP 11,3 százalékkal nőtt a múlt év hasonló időszakához képest. Ez 1994 óta a legnagyobb mértékű emelkedés.

A hatalmas növekedés megfékezésére tett intézkedések nem használnak - vélik az elemzők. A Standard and Poor's szerint azonban a kormány kezelni tudja a helyzetet, ha beérnek az intézkedései. Emiatt minősítették fel a közelmúltban Kína államadósságát.

A gazdaság amiatt is összeomolhat, hogy a központilag irányított bankok nem tudják helyesen beárazni a kétes kinnlevőségeket. A hitelintézetek több mint 163 milliárd dollár értékben adtak pénzt olyan vállalkozásoknak, amelyeknél nagy a valószínűsége annak, hogy nem tudják majd visszafizetni a kapott kölcsönt. Az elemzők által kilátásba helyezett hirtelen zuhanás az egész térségnek katasztrófát jelenthet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK