A jüan leárazására szólítja Kínát a G7

2006.09.18. 8:34

A világ hét legfejlettebb gazdaságának pénzügyminiszterei "flexibilisebb jüan-politikát" követelnek Kínától. A legnagyobb gazdasági hatalmak képviselői a szingapúri IMF-csúcs előtt vitatták meg a világgazdaság legfontosabb kérdéseit. A vita végkövetkeztetése az volt, hogy Ázsia lelassításával lehetne újra felpörgetni az USA gazdaságát.

A jüan leértékelésére, flexibilisebb monetáris politikára bíztatja Kínát a G7. A világ hét legfejlettebb gazdaságának pénzügyminiszterei szerint a világgazdaság továbbra is növekszik, azonban ezzel együtt nő az egyensúlytalanság is. A miniszterek szerint ugyanakkor továbbra is jelentős fenyegetést jelent a világgazdaságra nézve a protekcionizmus.

Az Egyesült Államok, a világ legnagyobb gazdasága jelentős külkereskedelmi deficittel rendelkezik, ezért növekedése lassul. Az ázsiai gazdasági nagyhatalmak - elsősorban Kína és India - azonban óriási export többlettel bírnak.

A G7 pénzügyminiszterek szerint, ha Kína hagyná szabadon mozogni a jüan jelenleg mesterségesen lent tartott árfolyamát, azzal egy idő után ki lehetne egyenlíteni a világgazdaságban jelenleg meglévő egynsúlytalanságot, és a kínai gazdaság részleges lassítása árán újra föl lehetne pörgetni Amerikát.

A G7 vezetői ugyanakkor kiálltak azon IMF-reformtervek mellett, amelyek szerint az utóbbi időben felfejlődött gazdaságok nagyobb teret kapjanak a Nemzetközi Valutaalap döntési mechanizmusaiban. Az elképzelések szerint Kína, Dél-Korea, Törökország és Mexikó kapna nagyobb beleszólást az IMF döntéseibe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK