Az új gázalku megtorpedózhatja a Nabuccot

2007.05.14. 8:16

Valagyimir Putyin orosz elnök a hétvégén megállapodott Kazahsztánnal és Türkmenisztánnal, hogy a külföldnek eladható földgázt Oroszország közvetítésével juttatják el Nyugat-Európába, és ezzel kikerülik a tervezett Nabucco nyomvonalát.

Az új energia-szerződést a külföldi hírügynökségi jelentések abszolút Moszkva diplomáciai sikerének, míg a nyugati szövetségi rendszer komoly kudarcaként értékelik - írja a Világgazdaság.

Moszkva célja egy új, a Kaszpi-tenger partján Türkmenisztántól Kazahsztánon át Oroszországig futó gázvezeték megépítése. Ez feleslegessé tenné a Kaszpi-tenger mélyén haladó, Türkmenisztánt Azerbajdzsánnal, majd Európával összekötő alternatív vezeték megépítését. Így Európa továbbra is csak Oroszországon áthaladó vezetékeken juthat Keletről földgázhoz.

A háromoldalú megállapodás alapján 2009-2010-ben csaknem 10 milliárd köbméter földgáz áramolhat évente Közép-Ázsiából Oroszország felé.

Az adott nyomvonalon a későbbiekben új gázvezetéket is lefektethetnek. Ezzel az orosz határig eljuttatott évenkénti mennyiséget akár 90 milliárd köbméterre is lehet növelni.

Oroszország az itt átvett gáz ezer köbméteréért 100 dollárt fizet Türkmenisztánnak, miközben a sajátját 255 dollárért értékesíti Nyugat-Európába - derül ki a Világgazdaságból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK