A Nabucco-vezeték sorsát félti Európa

2007.05.15. 7:58

Új gázimport-vezetékkel erősítené közép-ázsiai pozícióit Oroszország. A lépés várható volt, a bővítés híre mégis sokkolta a nyugati világot, mert Oroszország elvásárolhatja az európai országok (és az USA) elől azt a gázt, amelyet az építendő Nabucco-vezetékben szeretnének látni.

A Kaszpi-tengert átszelő útvonal terve miatt féltik a Nabucco-vezetéket az európaiak - írja a Villággazdaság. Miután Vlagyimir Putyin múlt heti körútja során kiderült, hogy új gázimport.-vezetékkel erősítené közép-ázsiai pozícióit Oroszország.

Egyetlen közép-ázsiai ország sem ígérte még meg, hogy gázt adna a Nabuccóba. A projekttagok elsősorban azeri és iráni gázra számítanak. A nemzetközi aggodalom viszont nagy, mert az elképzelés alapjaiban torpedózza meg az EU számításait.

Az ijedtség részben felesleges. A 20 milliárd köbméter kapacitásúra tervezett Nabucco gázzal való ellátására ugyanis a mai napig egyetlen lehetséges szállító sem tett olyan ígéretet, amelyre egy 4,7 milliárd euró beruházást alapozni lehet. Főleg nem a kazahok és a türkmének.

A Világgazdaság szerint a mostani állapot alapján, a csövön keresztül 2011-12-ben főként azeri gáz érkezne Európába, 2015 után pedig már iráni is. A pénzéért pedig bárki használhatja.

80 éves európai energiafüggésről álmodnak az oroszok

Oroszország, Kazahsztán és Türkmenisztán megállapodása egy Kaszpi-tenger körüli földgázvezeték megépítéséről sokkal nagyobb súlyú, mint az a politikai döntés, amelyet egy transzkaszpi vezeték létrehozásáról hozott egy sor, Oroszországtól független gázellátás megteremtésére törekvő ország - vélekedik az orosz törvényhozás felsőházi tagjainak többsége.

Vagyim Gusztov, a szövetségi tanács Független Államok Közösségével foglalkozó bizottságának elnöke szerint a Kaszpi-tenger körüli gázvezeték lefektetéséről aláírt megállapodás "jelentős hatással lehet az energetikai biztonság fenntartására és az árpolitikára". A szenátor megjegyezte, hogy az Európai Unió országai nem rendelkeznek nyersanyagtartalékokkal, így "a Független Államok Közösségéhez tartozó országok energiahordozóira legkevesebb 70-80 éven át rászorulnak majd".

Az orosz, a türkmén és a kazah elnök szombaton Türkmenbasiban állapodott meg a Kaszpi-tenger körüli vezeték megépítéséről - amit a tervek szerint összekapcsolnának a kazah-orosz határnál húzódó Közép-Ázsia-Központ nevű orosz gázvezetékkel. Emellett aláírtak egy négyoldalú nyilatkozatot is - Üzbegisztán bevonásával - a közép-ázsiai gázszállítási kapacitások fejlesztéséről, és elkötelezték magukat a türkmén gázkitermelés fejlesztése, sőt az üzbegisztáni és a kazahsztáni kitermelés bővítése mellett is.

Az orosz felsőház természeti kincsek bizottságának elnökhelyettese, Vaszilij Duma szerint a háromoldalú államfői nyilatkozat aláírásával "lehetetlenné vált egy másik, az országunkat elkerülő gázvezeték megépítése". Lengyelországnak és Ukrajnának "nincsenek hasonló természeti kincsei", és "egy alternatív csővezeték lefektetésével semmire sem jutnak" - vélte.

Forrás: EPA
Orosz monopólium az európai energiaellátásban?

A szövetségi tanács gazdaságpolitikai bizottságának elnöke, Oganesz Oganjan ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy "egyes már ismert államok mégis megkísérlik egy alternatív gázvezeték megépítését, még ha a három államfő döntése megnehezíti is a dolgukat". Oganjan szerint "a Transzkaszpi projekt melletti érvelésben sok a politika, és a - nem utolsó sorban Oroszországtól való - függetlenségüket demonstrálni akaró köztársaságok kormányzatai védelmezni fogják álláspontjukat".

Az orosz-kazah-türkmén terv az Egyesült Államokban és Európában minden bizonnyal megerősíti azokat a félelmeket, hogy a megállapodást Moszkva politikai célokra használhatja fel. Washington azt szeretné, ha a türkmén gázszállítás a Kaszpi-tengeren át történne Nyugatra, Oroszország kikerülésével. Elképzelése szerint az erre szolgáló Transzkaszpi vezeték a Kaszpi-tenger alatt Azerbajdzsánba, majd a Baku-Tbiliszi-Erzurum vezetéken át Törökországba, onnan pedig az EU-védnökség alatt tervezett balkáni Nabucco vezetéken (Magyarország érintésével) Ausztriába és Észak-Olaszországba juttatná a türkmén gázt. A türkmén államfő a maga részéről szombaton Türkmenbasiban azt hangoztatta, hogy hazája nem vette le a napirendről a Transzkaszpi gázvezeték építésének tervét sem, amely Oroszországot elkerülve juttatna az európai piacokra türkmén földgázt.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK