Trichet: Még nincs vége a hitelválságnak

Vágólapra másolva!
A pénzügyi piacok jelenlegi válsága az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint kiigazítás, amely érezhető kilengéseket okoz, ezért további vizsgálatra van szükség a helyzetelemzéshez. A Fed elnöke szerint pedig a világ országainak együtt kell működniük a gazdasági stabilitás érdekében.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Trichet EKB-elnök szavaival gyakorlatilag nyilvánvalóvá tette, hogy a kamatemelés ebben a helyzetben jelenleg nincs napirenden. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy a kockázatok piaci újraértékelése az elmúlt hetekben a bizonytalanság növekedéséhez vezetett, ezért az EKB kormányzótanácsa újabb információk begyűjtését és az új adatok körültekintő vizsgálatát tartja megfelelőnek, mielőtt további pénzügyi következtetésekre jutna. "Még nem vagyunk a végén" - jelentette ki Trichet kedden az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt.

Joaquín Almunia uniós gazdasági és pénzügyi biztos szerint ugyancsak korrekt elemzésre van szükség bármiféle cselekvés előtt. Ugyanakkor óvott a túlreagálástól, ellenben fontosnak nevezte a "bizalmat és az átláthatóságot". Az uniós növekedés és a válság összefüggéseivel kapcsolatban Almunia rámutatott: a most nyilvánosságra hozott leszállított uniós növekedési becslést hosszabb időtávot tekintve valószínűleg jobban vissza kell fogni, de ennek mértékét a piaci zavarok miatt jelenleg nehéz lenne megjósolni.

Bernanke nem beszélt a válságról

Sem az amerikai jelzálogpiaci válságra és annak következményeire, sem pedig a kamatok jövőbeni alakítására nem tért ki Ben Bernanke, az amerikai központi bank (Fed) elnöke nagy várakozás övezte berlini felszólalásában. Ehelyett beszédének fókuszában az amerikai kereskedelmi hiánnyal kapcsolatos gondolatok álltak. Bernanke szerint - aki a német Bundesbank konferenciáján szólalt fel - az Egyesült Államoknak és a világ más országainak együtt kell működniük a gazdasági stabilitás érdekében. Mint mondta, a globális egyensúlytalanság akkor következik be, ha egyes országok - például Kína - nagy kereskedelmi többletet, míg mások - így az Egyesült Államok - óriási hiányt halmoznak fel.

A kedden nyilvánosságra hozott havi külkereskedelmi mérlegadatok szerint júliusban ismét nőtt az amerikai kereskedelmi hiány az előző hónaphoz képest, 59,25 milliárd dollárra. Elemzők a júliusi külkereskedelmi deficitet 59,20 milliárd dollárra várták bővülni a júniusi 58,14 milliárd dollárról. A szakértők szerint a deficit növekedését elsősorban az váltotta ki, hogy júliusban nőttek az olajárak.

Egyre több a nem fizető cég

A hitelválság miatti likviditásszűke jelentősen emelni fogja a hátralékba kerülő vállalati adósok arányát a következő két évben, főleg a magas hozamú spekulatív szektorban - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott átfogó elemzésében. A nemzetközi hitelminősítő szerint a ház előrejelzési modellje arra mutat, hogy a nem befektetői adóskockázati besorolással ellátott globális cégadósi körben jövő augusztusig 4,1 százalék, 2009 augusztusára pedig már 5,1 százalék lesz a nem fizetővé válók aránya. Az elemzés szerint mindazonáltal a pénzpiaci megingás ellenére augusztusban változatlanul rendkívül alacsony volt, sőt még csökkent is a fizetési hátralékba került cégadósok globális aránya, a júliusi 1,5 százalékról 1,4 százalékra.