Az élelmiszerválságról egyeztet az ENSZ

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Nemzetek Szövetségének fejlesztési ügynökségei Svájcban találkoznak, hogy megoldást találjanak az egyre súlyosbodó globális élelmiszerhiányra. Az ENSZ kétnapos berni konferenciáján ott lesz például Robert Zoellick, a Világbank elnöke, valamint Pascal Lamy, a Világkereskedelmi Szervezet feje is.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ megállítaná az alapvető élelmiszerek meredek áremelkedését, és megakadályozná, hogy az ételhiány tovább súlyosbodjon. Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár el akarja érni, hogy biztosítsák a leginkább rászorulók alapvető élelmiszerellátását a következő hónapokban.

Az egyre kevésbé megfizethető élelmiszerek már több országban a lakosság zavargásaihoz vezettek. Haiti fővárosában, Port-au-Princeben a rizs és a bab egyre emelkedő ára miatt áprilisban törtek ki erőszakos lázongások - számol be a BBC. Számos ázsiai ország leállítatta rizsexportját, attól tartván, hogy az elégtelen lakossági készletek instabilitáshoz vezetnek.

A WFP, World Food Programme nevű szervezet szerint idén az eddigieken kívül 100 millió embernek kell élelmiszersegélyt nyújtani a magas árak miatt. Mindehhez legalább 755 millió dollár gyors segélyt szeretne összegyűjteni.

Minden bizonnyal nem lesz könnyű azonban zöldágra vergődni az olyan mélyen gyökerező problémákkal, mint a világkereskedelmi tárgyalások elakadása, az általános gazdasági gyengeség vagy éppen a bioüzemanyag-célú mezőgazdasági földhasználat.