A kender hajtja föl Kalifornia új aranylázát

2008.06.28. 11:51

Az USA szövetségi joga 1970 óta továbbra is tiltja a lágydrogként definiált növény nevelését, árusítását. Az orvosi kannabiszt termesztő kórházakat és egyetemeket gyakran érik támadások, bizonyos klinikáknál még mindig úgy razziáznak, mintha bűnszervezetek lennének - némelyikük valóban az, még a helyi törvény szerint is. Az úgynevezett "215-ös törvény" minimalizálta a tevékenység jogi kockázatát, az Egyesült Államok központi, kábítószerekkel kapcsolatos bűnözés felderítésére létrehozott egysége (DEA; Drug Enforcement Administration) sem tehet sokat ellenük. Igaz, olykor razziáznak a füves boltokban, de senkit sem tartóztatnak le, viszont állítólag az összes készpénzt és marihuánát elviszik, és állítólag olykor szétverik a helyet.

Nem mindenki rászoruló

Az intézmények maguk nemesítik, termesztik és dobják piacra a füvet, a klinikák száma az utóbbi néhány évben többszörösére nőtt. Egy társaság, az Oaksterdam University (nevét Oakland és Amszterdam nevének elegyítéséből kapta) 200 dollárért okleveles szakembereket, termesztőket is képez. A gyógyszeriparban egyelőre nem sokan nézik jó szemmel, hogy a "joint" sok helyen kiszorította a hagyományos fájdalomcsillapítókat. Hamarosan viszont ők is beszállhatnak, ugyanis több gyógyszergyár is tervezi, hogy thc-tartalmú kapszulák gyártásába fog. Egyelőre a betegek kénytelenek ételükbe keverve vagy cigaretta formájában bejuttatni a szert.

A jelek szerint azonban a dolog így is működik, hiszen Kalifornia államban a kenderföldek nagyobb területet foglalnak el, mint a szőlő-, zöldség- és szénaföldek összességében. Igaz, ebben nem csupán az orvoslási célú kannabiszültetvények foglaltatnak benn.

Az óriási irtási erőfeszítések ellenére az USA marihuánatermelése az elmúlt 25 évben a tízszeresére bővült, a szövetségi kormányzat becslése szerint napjainkban több mint 10 ezer tonna terem belőle határaikon belül. Pedig az ezredforduló utáni években az állami és a szövetségi programok részeként évente tízezerszámra számolták föl az ültetvényeket. A DEA 1982 és 2005 között évente átlag 4,3 millió tő kannabiszt semmisített meg. Az illegális termesztők már a kaliforniai természetvédelmi területekre is beférkőztek, az erdőkerülőknek ma már nem csak a vadorzók, hanem a kenderültetvények után is "nyomoznak". Az illegális ültetvényeket gyakran szervezett csoportok (például mexikói drogkartellek) tartják fönn, és egyre nagyobb problémát jelentenek a nemzeti parkok számára - mondja egy helyi drogellenes iroda munkatársa.

A tulipánnál is keresettebb

Európában Amszterdam az a hely, ahol hivatalos bevételi forrást jelent az államnak az egyébként Hollandiában sem legális marihuána. Mindenesetre 2003-ban Hollandia volt az első ország, amely engedélyezte a kannabisz gyógyszerként való használatát és patikákban való árusíthatóságát. Az úgynevezett coffee shopokban nem egészségügyi céllal fogyasztják a szert. Az országban összesen 730 ilyen vendéglátóipari egység üzemel, amelyek csak az adók révén évente 400 millió euróval (közel 100 milliárd forint) gazdagítják a holland költségvetést, és akkor még nem is említettük azon turisták százezreit, akik jórészt a coffee shopok miatt látogatnak el a legnagyobb Benelux-államba. A szektor összforgalmát 2 milliárd euróra teszik, ami azt jelenti, hogy évente úgy 265 tonna füvet és hasist adnak el a speciális árusító helyeken. A holland adóhivatal úgy számol, hogy a kiskereskedelmi ár itt is körülbelül kétszerese a beszerzésinek.

Hogy pontosan mekkora a holland kannabiszbiznisz, azt mégsem lehet pontosan tudni, mivel az Európában igencsak kivételes megtűrtség bizony csípi az EU korifeusainak szemét, politikailag igencsak érzékeny ügyről van szó. Annál is inkább, mivel a Hollandiában megtermelt kender 60 százaléka exportra megy - aminek persze aligha örülnek a kábítószercsempészet elleni küzdelemre egyre többet költő vám- és pénzügyőrök. A kannabisz egyébként a németalföldi ország 2-3. legjelentősebb exportnövénye a paradicsom és az uborka után.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK