Az orosz-grúz háború gyengíti a rubelt

Vágólapra másolva!
Gyengült a rubel az euróból és a dollárból álló devizakosárhoz képest, és közel két éve legalacsonyabb szintre süllyedtek a moszkvai értéktőzsdék irányadó mutatói az Oroszország és Grúzia közötti katonai konfliktus hatására elbizonytalanodott befektetők eladásai miatt.
Vágólapra másolva!

Hétfőn reggel a rubel mintegy 40 kopejkával (1,3 százalékkal) gyengült az euró/dollár kosárhoz képest, miután pénteken 1 százalékkal süllyedt. A UniCredit egyik kereskedője azt mondta, hogy hétfőn a rubel gyengülése a péntekihez hasonló két ok hatására - a dollár erősödése és a katonai konfliktus miatt - folytatódik.

Hétfőn reggel a két vezető moszkvai tőzsdemutató közel két éve legalacsonyabb szintre hanyatlott, miután Oroszország egyre több bombát dob le a vele szomszédos Grúziára.

Az orosz tőzsde indexe az RTS a pénteki zuhanás után hétfő reggel is 4,1 százalékos eséssel nyitott - olvashatjuk a portrfolio.hu internetes oldalon. A kereskedés első 15 percében a dollárban kereskedő RTS index 4,24 százalékkal 1649 pontra csökkent, ilyen alacsonyan utoljára 2006 novemberében állt. Az index azonban helyi idő szerint 14 órakor (ami közép-európai időszámítás szerint 12 óra) már csak 0,08 százalékos veszteséget mutatott a pénteki záró értékhez képest.

A rubel elszámolású MICEX index 1282 pontig, 2006 szeptembere óta legalacsonyabb szintig süllyedt.