Vísszafordíthatja a válság a keleti munkavállalókat

Vágólapra másolva!
A recesszió az idén várhatóan megfordítja a keleti EU-munkavállalók eddig Nyugat-Európa felé tartó áramlási irányát, ami könnyebbséget hozhat a nyugati EU-országok munkapiacain, feszültségeket teremthet ugyanakkor a szintén visszaeséstől szenvedő kelet-európai gazdaságokban, áll a Moody's Investors Service pénteken Londonban kiadott elemzésében.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő gazdaságelemző és előrejelző szolgálata - Moody's Economy.com - által összeállított helyzetértékelés szerint Írországban például a nem helyi állampolgárságú munkaerő felét a kelet-európai EU-munkavállalók adják.

A változás azonban már érik: a keletiek szempontjából kulcsfontosságú építőiparban tömegével szűnnek meg a munkahelyek, és a szolgáltatási szektorban is csökken a munkaerő-kereslet. Ebben a helyzetben a külföldiek most már kezdenek hazatérni: tavaly a nettó munkaerő-beáramlás Írországban már csak 83 ezer volt az egy évvel korábbi 110 ezer után. Az idén várhatóan tovább csökken a bevándorlás, és növekszik az elvándorlás, áll a Moody's pénteki londoni elemzésében.

Hasonló folyamat zajlik Nagy-Britanniában is. Az itt újonnan bejegyzett kelet-európai munkavállalók száma 2006-ban tetőzött, 228 ezer keleti érkezővel. A 2004-es EU-bővítés óta a brit munkapiacon bejegyzett egymillió keleti munkavállaló fele azonban már hazament, áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody's adatai szerint Írországban az idén januárban 35 ezerrel csaknem 328 ezerre emelkedett a munkanélküli ellátmányért folyamodók száma; 20 százalékuk külföldi volt, a külföldi kérvényezők több mint fele pedig kelet-európai.

A külföldiek azonban viszonylag alacsony fizetséggel járó munkaköröket töltenek be és kevés a megtakarításuk, így az állásvesztés azzal járhat, hogy nem tudnak a drága nyugati országokban maradni.

Mindemellett a nyugati és a keleti EU-államok közötti bérkülönbség is csökken, ami szintén arra ösztönzi a kelet-európai munkavállalókat, hogy otthon próbáljanak szerencsét. Ez azonban a szintén recesszióval küszködő kelet-európai munkapiacokra fejthet ki fokozott nyomást, jósolják a Moody's londoni szakértői.