Vágólapra másolva!
Talán nem túlzás azt állítani, hogy Gera Zoltán egy év alatt meghódította Angliát, hiszen a birminghami West Bromwich Albion futballcsapatának a kulcsembere lett, 31 fellépésén hatszor is eredményes volt. Egy mértékadó brit szak(hon)lap honfitársunkat beválogatta az év All-Star-csapatába, a szigetországban pedig minden szurkoló megtanulta a nevét Gerának, aki a nyáron, pár hét leforgása alatt újabb két nagy skalpot gyűjtött be. Előbb a Ronaldinho nevével is fémjelzett Pepsivel kötött szerződést az Angliában már csak "Magic Magyarként" emlegetett támadó, csütörtökön pedig a világ legnagyobb sportfelszereléseket gyártó cége, a Nike csapatának is a tagja lett, ahol Ronaldóval és Henryval alkot virtuális álomcsatársort.

A budavári önkormányzat sport- és szabadidő központjában felpezsdült az élet, délelőtt 10 óra körül már több tucat fiatal játékos várta a jelenlegi legjobb magyar futballistát. A jövő Gerái mit sem foglalkoztak a nagy meleggel, hiszen magukat kedvencük helyébe képzelvén azon tűnödtek, vajon milyen lehet 40 ezer néző előtt focizni; kicselezni az ellenfél egész védelmét, gólt lőni, majd egy szaltó után a társak nyakába ugrani.

A Harkányban nevelkedett, majd Pécs érintésével az Üllői útra igazolt s ott igazi közönségkedvenccé vált Gera Zoltán pár hétre hazatért Birminghamből, ám nem mellőzött perememberként, hanem ünnepelt sztárként. Olyan csillagként, aki egy évtizede még "igazi" utcakölyök volt, s eszébe sem jutott, hogy egyszer majd félszáz fiatal fog az aláírásáért sorban állni. Ami nagyon sokat ér manapság, nehéz lenne felsorolni, hogy az apró papír fecnitől kezdve a mobiltelefonon, poszteren, Manchester United-mezen át mi mindenre kértek autogramot a kis focisták az I. kerületi sportpályán.

"Amikor először kértek tőlem autogramot, még Magyarországon, akkor nem adtam, mondván: én nem vagyok olyan nagy focista, hogy aláírásokat osztogassak. Aztán megváltozott a helyzet, rájöttem, hogy erről nem én döntök, hanem a drukkerek, de bevallom, most sem szeretem a felhajtást" - mondta szerényen Gera, akit megkértek arra is, hogy fogjon egy labdát és mutasson be pár trükköt, de ez nem megy neki csak úgy. "Én nem tudok trükközni" - mondta mosolyogva, majd hozzátette: "Különös, mert ha azt mondják nekem, hogy mutassak be pár cselt, akkor nem megy a dolog. Viszont teljesen más a helyzet, amikor 40 ezer ember előtt focizok, akkor úgy érzem, mintha csak én lennék a pályán!"

Ennyien nem is egyszer csodálhatták már idén a játékát Angliában, ám jövőre talán egy még jobb Gerát láthatnak majd a szigetországi és a magyar drukkerek, ugyanis új cipőben fogja rúgni a bőrt, ami ugye egy nagyon fontos részlete a játéknak. Gera stoplisa, a Mercurial Vapor egyedi kaptafára készült a Nike olaszországi gyárában, mindössze húsz deka, és ahogy a cégnél állítják: a váratlan támadásokat kezdeményező, robbanékony játékosok részére fejlesztették ki, akik számára a sebesség, a gyors és váratlan mozdulatok elengedhetetlenek. Igen, Gera valóban ilyen játékos.

S hogy a meghívottak is megbizonyosodhassanak, mit eredményez a csodacipő és a csodajátékos "házasítása", rendeztek egy kétszer tízperces meccset Gera és a Kontyfa utcai általános iskola 10 és 14 év közötti fiataljainak a részvételével. Itt már nem volt gond a trükközéssel, bár nem volt több ezres a nézőszám, a WBA-légiós mutatott pár cselt a lurkóknak. Amit sokan hiányoltak, bombagólja után nem szaltózott... Sebaj, majd Angliában!

Persze a cipőpróbán kívül Gerának élménybeszámolóval is elő kellett rukkolnia. A 26 éves futballista a West Brom összes 2004-2005-ös találkozóján lehetőséget kapott Gary Megsontól, majd Bryan Robsontól, s utóbbi egy 8 napos extra kimenővel honorálta a játékos remek munkáját. Csapattársai nála korábban neki kezdenek az alapozásnak, a Gerzsonnak is becézett focistának viszont csak július 11-én kell megjelennie a második legnagyobb angol városban. Addig is a Robsontól kapott több oldalas edzésterv szerint készül Gera. Elmondása szerint semmi komoly nincs a papíroson, laza futásokat, kondizást kell végrehajtania, vagy ha úgy tartja a kedve, akkor mondjuk teniszezhet is. Labdát a csütörtöki "kisderbi" előtt több napig nem is látott, pedig nem csömörlött meg a focitól, sőt: "Már alig várom, hogy visszatérjek Angliába" - vallotta be. Addig is itthon pihen a feleségével, akivel egy kisebb nyaralást is beterveztek a következő napokra.

De vajon mit vár a következő szezontól? "Még jobb szeretnék lenni! Több gólpasszt akarok adni, több gólt akarok rúgni, jobban akarok védekezni!" - vágta rá a sportoló, aki nem elégedetlen az előző évben nyújtott produktumával, de úgy véli, még jobb csapat is lehet a WBA-ból. "Azt szeretném, ha középcsapattá válnánk, és nem a kiesés ellen kellene küzdenünk." Ami vitathatlan, és Zoli is ezerszer elmondta már, jól érzi magát Birminghamben, s ezt könnyű szívvel el is lehet hinni neki, hiszen imádják a szurkolók, a csapattársai, edzője pedig egyszer azt mondta: "Azt szeretném, ha 11 Gera lenne a csapatomban." A gárda pedig óriási bravúrt végrehajtva (karácsonykor még sereghajtó volt) bennmaradt a Premier League-ben, így tényleg nincs semmi oka a váltásra az egykori FTC-kedvencnek. Pedig már szóba hozták a nevét megannyi csapattal, a Tottenhamen, az Aston Villán át a PSV-vel is, de ő maradni akar. Arra nem is tudott mit mondani, amikor megkérdeztük, melyiket választaná: meccsenkénti garantált 30 percet a Chelsea-ben, vagy 90-et a West Bromban. Vélhetően az utóbbit...

A legjobb birminghami barátja egyébként Kanu, aki magyar nótákat énekeltet vele, és állandóan mosolyog, ezért csípik annyira egymást, a "futballtúrák" során mindig egy szobában is alszanak. Azt is megtudhattuk Gerától, hogy a WBA csak a harmadik legnépszerűbb birminghami csapat, hiszen a patinás Aston Villa, valamint a City megelőzi, ám a magyar játékos sokat tett azért, hogy előrébb kerüljön a rangsorban Bryan Robson együttese. S bár végig tud menni nyugodtan a város főutcáján, azért sokan megismerik, de ez nem zavarja, inkább örül neki az - exhibicionistának nemigen mondható - futballista.

Hiszen profi lett, megtanult profinak lenni. Tud nyilatkozni, talán hamarosan már angolul is, és példaképpé vált, "sötét múltja" már a ködbe veszett. Sokat tanult, de még jobb akar lenni, ami rendkívül fontos egy "középkorú" játékosnál. Erősebb lett, már végig bírja futni a 90 perceket - ennyit fejlődött egy év alatt. Szép évet hagyott a háta mögött, de talán még ígéretesebb jövő előtt áll. A magyar nézők a Real Madrid ellen nem láthatják a Puskás Ferenc All-Stars nevű csapatban, hiszen a Brom augusztus 13-án a Manchester City vendégeként kezdi az angol bajnokságot, három nappal később, az Argentína elleni focicsúcson viszont már pályára léphet. "Szívesen fociztam volna a Real ellen, de akkor Angliában lesz dolgom, a csapatom sikeréért kell küzdenem. Az argentinok ellen viszont ott leszek, eddig is minden barátságos meccsre elengedtek a vezetők. Hogy kire fogok figyelni? Riquelmétől szeretnék egy-két trükköt ellesni" - zárta szavait Gera, aki a jelenleg zajló Konföderációs-kupáról elmondta: a braziloknak szurkol, és örömmel töltené el, ha a világbajnok megnyerné a Németországban zajló tornát.

Juha Pál