Rábólintottak a finnek a görög segélycsomag rájuk eső részére

Vágólapra másolva!
A finn parlament hosszú vita után szerda este jóváhagyta a Görögországnak szánt uniós segélycsomaghoz való 1,6 milliárd eurós finn hozzájárulást. Összesen 108 képviselő támogatta 63 szavazat ellenében a csőd szélére került Görögországnak nyújtandó, hároméves futamidejű kölcsön tervét.
Vágólapra másolva!

A szavazás előtt Matti Vanhanen kormányfő hangsúlyozta: a piacok megnyugtatása érdekében van szükség a finn hozzájárulásra. "Ha egyetlen ország is elutasítja ezt a tervet, a bizalmatlanság az egész euróövezet stabilizálási tervét aláaknázhatja" - érvelt Vanhanen.

A szociáldemokraták, a legnagyobb ellenzéki párt nemmel szavaztak, ellenezve, hogy finn adófizetőkkel fizettessék meg a Görögországnak hitelező bankok kockázatát. A gazdasági válság által súlyosan érintett Finnországnak idén 76 milliárd euróra, azaz GDP 43 százalékéra nő az adóssága, és kölcsönt kell felvennie, hogy hitelezni tudjon Görögországnak.

A Görögországnak nyújtandó hitel mellett a 27 EU-ország pénzügyminiszterei hétfő hajnalban Brüsszelben 750 milliárd eurós mentőcsomagot fogadtak el a közös fizetőeszköz, az euró védelmében.