Kilenc ingatlant értékesít az egészségügyi tárca <br/>

Vágólapra másolva!
Hamarosan megállapodást köt az egészségügyi tárca a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal, s megkezdődhet a minisztérium felügyelete alatt álló ingatlanok értékesítése. A kész listán összesen 9 épület és telek szerepel, amelyek sorsa nyílt pályáztatás után dől majd el. Az előzetes becslések szerint ezek értéke összesen 3-4 milliárd forint, amelyet kizárólag beruházásra, illetve fejlesztésekre fordíthat majd a minisztérium.
Vágólapra másolva!

Várhatóan fél éven belül lesznek új tulajdonosai a ma még az egészségügyi tárca felügyelete alatt álló, értékesítésre szánt ingatlanoknak. A minisztérium a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot bízta meg az értékesítéssel, s ha az erről szóló megállapodás elkészül, akkor kezdődhetnek a versenytárgyalások. A most összeállított listán 9 épület, illetve telek szerepel, amelyek értékesítése nyílt pályázat útján történik.

A minisztérium a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyászati Intézet Béla király úti részének értékesítésétől reméli a legtöbb bevételt, mintegy 500 millió forintot. Az Országos Pszichiátriai Intézet Völgy utcai épülete, illetve az utóbbi időben sok vitát kavart Szobi utcai Mentőkórház került a listára, ez utóbbi viszont csak július elseje után lesz értékesíthető. Budapesten kívül Budakeszin az Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézet nővérszállójának, a soproni Állami Szanatórium egy területének keresnek új tulajdonosokat. Ezek értéke az előzetes becslések szerint 20-30 millió és 500 millió között van, s ha valamennyit sikerül eladni, összesen 3-4 milliárdos bevételre számít a minisztérium.

Általában a bevételek 50 százalékát kapja csak meg az egykori tulajdonos, az összeg másik fele a KVI-t illeti. Ezúttal azonban - a 2001-2002-re elfogadott költségvetés szerint - a teljes összeggel a tárca gazdálkodhat majd. A módosítás feltétele volt, hogy az így kapott összeget kizárólag fejlesztésekre köteles költeni a minisztérium. Mint ismert, elsősorban a tüdőszűrő s egyéb röntgengépek cseréjét tervezi ebből a keretből a tárca.

Bár az értékesítés eredménye várhatóan fél éven belül kiderül, az azonban teljesen bizonytalan, lesznek-e érdeklődök a pályázatra. Az épületek, telkek többsége ugyanis már évek óta üresen áll, értékesítésükre azonban nem került sor.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2001. május 2.)