Biljana Plavsics különleges elbánásban részesül a hágai börtönben <br/>

Vágólapra másolva!
A háborús bűnök elkövetésével vádolt egykori boszniai szerb parlamenti elnök különleges elbánásban részesül a hágai börtönben. Mivel Plavsics asszony önként jelentkezett, és ő az egyetlen női fogva tartott, így használhatja a szabadidős eszközöket, és találkozhat fogolytársaival.
Vágólapra másolva!

Különleges bánásmódban részesül a börtönben Biljana Plavsics volt boszniai szerb elnökasszony, aki önként adta fel magát a hágai Nemzetközi Törvényszéken.

Claude Jorda, a törvényszék elnöke, aki egyedül jogosult egy vádlott fogva tartási körülményeinek megváltoztatására, figyelembe vette, hogy Plavsics asszony az egyetlen nő, akit jelenleg a törvényszék őrizetben tart, és hogy önként jelentkezett - hangsúlyozza a testület pénteki közleménye.

Ezért Biljana Plavsicsot, akit népirtással, háborús bűnökkel és emberiség elleni bűntettekkel vádolnak, a hágai börtön olyan részében tartják fogva, amelyet kizárólag nőknek tartanak fenn, és fegyőrnők vigyáznak rá. Amint lehetséges, kap egy plusz cellát is. Használhatja a törvényszék által engedélyezett szabadidős eszközöket, és találkozhat más foglyokkal, ha azt kéri.

Már január 11-én, önfeladásának másnapján Plavsics asszony ügyvédje kérte védence "elfogadhatatlannak" ítélt fogvatartási körülményeinek megváltoztatását. A jogász bejelentette azt is, hogy kérni fogja a volt elnök ideiglenes szabadlábra helyezését.

A közlemény szerint Jorda bíró azért döntött a könnyítés mellett, mert Plavsics asszony lemondott korábbi követeléséről, hogy a boszniai szerb enklávéban őrizzék, vagy pedig Hágában tartsák házi őrizetben.

(MTI)

Korábban:

(2001.01.18.)