Peking szabadon engedi az amerikai kémrepülőgép személyzetét<br/>

Vágólapra másolva!
Elengedik az amerikai kémrepülőgép személyzetét a kínai hatóságok. A 24 amerikai katona azután került kínai őrizetbe, miután kémrepülőgépükkel összeütköztek egy kínai vadászgéppel. A kínai vadászgép lezuhant, az amerikaiak leszállásra kényszerültek egy kínai katonai bázison.
Vágólapra másolva!

A kínai állami rádióban és televízióban közzétett bejelentés szerint az ameriakaiakat szabadon bocsátják, mihelyst befejezik az elutazásukhoz szükséges előkészületeket - közölte a CNN.

Peking a személyzet elbocsátását ahhoz kötötte, hogy az Egyesült Államok ismerje el, ő volt a hibás a légi balesetért, és kérjen bocsánatot Kínától. Az ügyben tizenegy napig nem történt előrelépés, a két fél sokáig csak egymást vádolta. Szerdán a kínai média Colin Powell amerikai külügyminiszter hét végi megjegyzéseit nem hivatalos bocsánatkérésként állította be - írja a CNN.

George Bush amerikai elnök szerdán nyilatkozatban erősítette meg: megegyezés született arról, hogy Kína szabadon engedi az amerikai kémrepülőgép 24 főnyi személyzetét. Bush a nyilatkozatban megismételte az Egyesült Államok mélységes sajnálkozását amiatt, hogy a légi ütközés nyomán a kínai pilóta életét vesztette.

Az elnök szerint a kínaiak "rögvest" szabadon engedik a 24 amerikait, akiknek a Kínából történő távozásával, amerikai részről történő átvételével és hazahozatalával kapcsolatos részleteket illetően folyik az amerikai-kínai egyeztetés.

Bush, megjegyezve, hogy az elmúlt napok nehezek voltak mind Kína, mind az Egyesült Államok számára, kifejezte elismerését Joseph Prueher amerikai nagykövetnek a rendezésben való közreműködéséért, az amerikai felderítő gép személyzetéről pedig azt mondta, hogy "büszkék vagyunk rájuk".

Az eset körülményei továbbra is tisztázatlanok. Ami biztos, hogy az amerikai kémrepülő összeütközött egy kínai vadászgéppel a kínai határ közelében, a Dél-kínai-tengeren. A kínaiak vadászrepülője lezuhant, pilótája kiugrott, az amerikai gép megsérült, és leszállásra kényszerült Hainan szigetén egy kínai katonai bázison.