Ezek voltak az ország legnépszerűbb úti céljai októberben
2020. november 14., szombat, 12:40
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján összesítette, melyek voltak októberben a legnépszerűbb úti célok. A Központba valamennyi szálláshelytípustól naponta érkeznek adatok, így egy-egy időszakról részletes kép rajzolható fel - derül ki az MTÜ közleményéből.

Budapest

Forrás: Jo Stolp/pixabay.com

Október az őszi szünet és a halottak napja miatt is sokan keltek útra, és bár Budapesten a tavalyi vendégszámnak csak 10%-át tette ki az idei októberi, a hazai utazók körében is – akárcsak korábban a külföldieknél – a főváros volt a legkedveltebb település, Hajdúszoboszló és Eger előtt.

2020 októberében 627 ezer vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, közülük 591 ezer volt hazai. A szálláshelyek 1,6 millió vendégéjszakát regisztráltak, ebből 1,4 milliót belföldi utazók töltöttek el. A tavaly októberi belföldi vendégéjszaka-szám 87%-a valósult meg októberben. 

A Balaton turisztikai térség mellett, ahol az összes belföldi vendégéjszaka 19%-a csapódott le az elmúlt hónapban, a hazai vendégek körében a Mátra—Bükk (14%) és a Budapest környéke (8%) turisztikai térségek, valamint a főváros (9%) voltak a legnépszerűbbek. A külföldiek körében továbbra is Budapest volt a legkedveltebb, az összes külföldi vendégéjszaka 44%-a itt realizálódott. Ezt követően Budapest környéke (7%), valamint Debrecen és térsége (7%) voltak a leglátogatottabbak a külföldi vendégéjszaka-számok alapján.

Az októberre hatályos rendelkezések alapján turisztikai céllal csak a Visegrádi Négyek országaiból érkezhettek külföldiek Magyarországra. Azonban üzleti, tanulmányi vagy egészségügyi ellátási céllal más országok állampolgárai is beléphettek. Ezért is lehetséges, hogy az októberi adatok alapján a legtöbb külföldi Ukrajnából, Németországból, Romániából, Dél-Koreából és Ausztriából érkezett.

Az októberi 1,6 millió vendégéjszakának a 34%-a a leglátogatottabb 10 településen realizálódott.
Az elmúlt hónap vendégéjszaka-számai alapján a fővárost Hajdúszoboszló követte, majd Eger, Miskolc, Gyula. A TOP 10 település ezek mellett Balatonfüred, Szeged, Hévíz, Zalakaros és Debrecen voltak. Az összes vizsgált városban a belföldi vendégéjszakák domináltak (átlagosan 80%), a legtöbb külföldi vendégéjszaka Budapestet követően Debrecenben, valamint Szegeden valósult meg.

Hajdúszoboszló

Forrás: Own work/commons.wikimedia.org

Balaton

Az MTÜ őszi belföldi kampányának is köszönhető, hogy még októberben is a Balaton volt a legnépszerűbb turisztikai térség. Az összes októberi vendégéjszaka 17%-a itt realizálódott. A balatoni szálláshelyekre 112 ezer vendég érkezett a tízedik hónapban, akik 274 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek 63%-a szállodákban, míg 27%-a egyéb és magánszálláshelyeken, további 6%-a panziókban szállt meg. A térségben az elmúlt hónapban is a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszaka 97%-át a magyarok adták. A belföldi vendégek legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszaka-szám szerinti sorrendben Balatonfüred, Zalakaros, Hévíz, Siófok és Veszprém voltak.

Budapest

Októberben 53 ezer vendég érkezett a fővárosba, és 212 ezer vendégéjszaka adata került be az NTAK-ba, ezeknek 44%-a szállodákban realizálódott. További 36% budapesti egyéb és magánszálláshelyeken, 17% pedig közösségi szálláshelyen valósult meg. A külföldieknek leginkább kitett Budapesten szeptemberhez hasonlóan októberben is több volt a belföldi vendég. A fővárosban megszálló összes utazó 77%-a hazai volt, az eltöltött vendégéjszakák 60%-a szintén belföldiektől származott.

Őszi szünet

Az őszi szünet időszakában a szálláshelyeken megszállt vendégek átlagéletkora 36 év volt. Ez alacsonyabb, mint a hónap korábbi időszakában, amikor az átlagéletkor 41 év volt. Az érték csökkenése részben annak is köszönhető, hogy az iskolai szünetet kihasználva többen gyermekekkel látogattak el az ország valamely térségébe. A legmagasabb átlagéletkor, 39 év Gyula és térsége vendégeinél volt megfigyelhető, a legalacsonyabb, 34 év a Mátra—Bükk, valamint Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térségekben.

Az egy szobára eső vendégszám magasabb értéket mutat az őszi szünetben, mint október korábbi időszakaiban, ami újabb jele annak, hogy több, nagyobb létszámú család választotta az ország valamely szálláshelyét kikapcsolódásként.

Eger

Forrás: István Mátrai/pixabay.com

Hosszú hétvégék

Az októberi hosszú hétvégén a szálláshelyek közül a legnépszerűbbek a szállodák voltak, a vendégek fele ezeket választotta. Ezt követték az egyéb és magánszálláshelyek 33%-kal, majd a panziók 10%-kal. Az év korábbi hosszú hétvégéivel összehasonlítva az egyéb és magánszálláshelyek részesedése októberben volt a legalacsonyabb, ami tükrözi ezen szálláshelytípus erős szezonalitását is. A többi hosszú hétvégén 40% feletti volt a részesedésük vendégek számát tekintve, sőt, május 1-jén az 50%-ot is meghaladta.


Vissza a kezdőlapra