Vágólapra másolva!
Egy újonnan kifejlesztett eszköz segítségével otthon is kezelhetik magukat azok, akik úgynevezett jóindulatú, helyzeti szédüléstől szenvednek - közölték kanadai kutatók.
Vágólapra másolva!

A jóindulatú helyzeti szédülés (benignus paroxizmális pozicionális vertigo, BPPV) becslések szerint a hatvan év fölötti emberek mintegy tíz százalékát érinti. Erős szédüléssel jár - például forog a szoba az érintett személlyel -, gyakran jelentkezik a fej felemelésekor, lefekvéskor, felkeléskor vagy az ágyban forgolódáskor: olyan esetekben, amikor a fej pozíciója megváltozik.


Ez a típusú szédülés ártalmatlan, a belső fülben lévő kalciumszemcsék leválása okozza, ám ijesztő lehet.


A szédülés kialakulása és kezelése


A jelenség általában úgy alakul ki, hogy a belső fülben normális esetben egyenletesen eloszló kalciumszemcsék besűrűsödnek, és apró rögöt képeznek. A kalciumszemcsék feladata eredetileg az, hogy segítségükkel a szőrsejtek a fej elmozdulásának irányáról tudósítsák az agyat. Amikor azonban a szemcsék összeállnak és egy lebegő rögöt képeznek, akkor az inger felerősödik, így eltérő információt szállít az agyhoz, mint a szem - ebből adódik a szédülésroham.


A jóindulatú helyzeti szédülést az orvosok általában az úgynevezett Epley-manőverrel kezelik, amely elősegíti a szemcsék szétoszlását a fül hallójárataiban. A módszer egyszerű és igen hatékony, ám a páciensek számára mégis túl bonyolult lehet ahhoz, hogy otthon is alkalmazni tudják saját magukon.


Az új eszköz: egy műanyag tubus a baseballsapkán


Ezen segít az új eszköz, melyet Matthew Bromwich, a kanadai Ontario gyerekkórház munkatársa és kollégái fejlesztettek ki. A DizzyFIX elnevezésű berendezés bármely baseballsapka pereméhez rögzíthető. A sapkához egy műanyag tubus csatlakozik, melyben egy nagyobb szemcse található sűrű folyadékban. Ahogy a páciens mozog, úgy a szemcse is elmozdul, miközben vizuális visszacsatolást ad.


A készülékkel végzett próbákat a kutatók az Archives of Otolaryngology Head and Neck Surgery című szaklapban ismertették. A DizzyFIX-et negyven páciens próbálhatta ki egy héten keresztül. A tesztelési idő alatt 35 embernél (88 százalék) nem jelentkezett a jóindulatú helyzeti szédülés. Az eszköz forgalmazását az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában engedélyezték már.