286 milliót csaltak ki a gyereksegítő alapítványtól
2018. december 16., vasárnap, 11:08


Hozzáfért az egyik alkalmazott e-mail-fiókjához a hacker.Nyilvánosságra hozta a 2017-es pénzügyi évét taglaló jelentését a nemzetközi hálózattal rendelkező, gyerekeket segítő Save the Children jótékonysági alapítvány. A dokumentum sajnos jóval érdekesebb a kelleténél, hiszen kiderült belőle, hogy tavaly áprilisban egy hacker 997 400 dollárt, jelenlegi árfolyamon közel 286 millió forintot csalt ki a szervezettől.

A kép csak illusztráció

Forrás: AFP/Imaginechina/Xu Zheng

Az akció nagyon hasonlított arra, ahogyan a nagyobb vállalatoktól szoktak hamis számlákkal pénzt kicsalni. A hacker ismeretlen módon hozzáférést szerzett az alapítvány egyik munkatársának az e-mail-fiókjához, majd a megszemélyesített kolléga nevében meggyőzte a pénzügyi osztályon dolgozókat, hogy utalják el a fenti összeget egy japán bankszámlára.

A csaló állítása szerint pakisztáni egészségügyi központok napelemeinek a megvásárlására kellett a pénz.

Sajnos a csalásra körülbelül egy hónapig nem derült fény, így mire az alapítvány értesítette az FBI-t és a japán rendőrséget, addigra a kicsalt összeg már eltűnt a bankszámláról. Nem világos, hogy mennyi esély van a tettes elfogására.

Az egyetlen jó hír, hogy a biztosításain keresztül az alapítvány képes volt bő 886 ezer dollárt visszaszerezni az ellopott pénzből.

További érdekesség, hogy tavaly valójában két csalásnak esett áldozatul a Save the Children. A másik esetben 9210 dollárt (2,6 millió forintot) csaltak ki belőle az egyik szintén meghackelt beszállítóján keresztül, azonban erre gyorsan fény derült, így 120 dollár híján sikerült visszaszerezni a pénzt.

A pénzügyi beszámoló szerint a Save the Children különféle lépéseket tett a biztonságának fokozása, a csalásoknak való áldozatul esés valószínűségének csökkentése érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!


Vissza a kezdőlapra