Együttműködés az e-ügyintézésért Pécsett
2003. szeptember 19., péntek, 14:39


Az információs  társadalom létrejöttének elősegítésére együttműködési megállapodást kötött a Hírközlési Felügyelet (HíF) és Pécs önkormányzata.Az erről szóló dokumentumot Frischmann Gábor, a felügyelet elnöke és Toller László polgármester írta alá pénteken Pécsett. A megállapodás értelmében a felek együttműködnek Pécs, Baranya megye, továbbá a dél-dunántúli régió informatikai fejlesztése, a korszerű online szolgáltatások, és az úgynevezett e-szolgáltatások elterjesztése, s többek között a szélessávú hozzáférési hálózatok kiépítésének előmozdítása érdekében.

A határozatlan idejű együttműködés során a HíF az elektronikus ügyintézés bevezetésével lehetőséget nyújt közte és az önkormányzat közötti elektronikus ügyintézésre, az elektronikus aláírás segítségével biztosítja az elektronikus ügyintézés hitelességét, továbbá tanácsokkal segíti partnerét. A pécsi önkormányzat cserébe megteremti az elektronikus ügyintézés feltételeit és folyamatos tájékoztatást nyújt az elért eredményekről.

Toller László az aláírást követően az MTI-nek azt mondta: az együttműködésnek köszönhetően Pécs informatikai mintavárossá válhat, az itt megvalósuló fejlesztések tapasztalatait pedig a megyében, sőt az egész régióban hasznosítani lehet. A polgármester hangsúlyozta, hogy a felügyelettel kötött szerződés elvi jellegű, amelyhez a konkrét feladatok meghatározása, és az azokhoz szükséges pénz előteremtése a város feladata.

Az önkormányzat évente mintegy 100 millió forintot költ informatikai beruházásokra, és aktívan pályázik állami támogatások elnyerésére. Mindez az elmúlt öt évben jelentős eredményeket hozott, meggyorsította például bizonyos hivatalos iratok, okmányok elkészítését, kiadását - emelte ki Toller. A polgármester szerint ha ezt az összeget a jövőben is biztosítani lehet, pályázati pénzek bevonásával 4-5 éven belül létrehozható egy magas szintű e-közigazgatás Pécsett.


(MTI)

Vissza a kezdőlapra