Ijesztő jövő: lassan nem látni a csillagokat a műholdaktól

SpaceX Starlink
A SpaceX Starlink műholdjai beborítják az eget
Vágólapra másolva!
Veszélyeztethetik a világűr kutatását a SpaceX Starlink nevű internetprojektjének műholdjai a csillagászok szerint.
Vágólapra másolva!

A jelenleg 60 műholdból álló hálózat néhány év alatt 12 ezer műholddal fog működni, ami akadályokat gördíthet a világűr megfigyelése, az új tudományos felfedezések elé.

A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat csütörtökön sikeresen Föld körüli pályára állította a Starlink nevű globális műholdas internetszolgáltatásához használandó első hatvan műholdját. Egy holland csillagász a hét végén közzétette felvételeit az égen fényesen világító műholdakról, amelyek puszta szemmel is láthatók.

Nagy riadalmat keltett a csillagászok körében az, hogy az első napokban ilyen fényesen ragyogtak a műholdak, igaz mostanra már nem fénylenek annyira - mondta Jonathan McDowell, a Harvard és a Smithsonian közös asztrofizikai központjának csillagásza.

A SpaceX Starlink műholdjai beborítják az eget Forrás: SpaceX

Ha 12 ezer műhold lesz a magasban, akkor több száz lesz a horizont fölött minden pillanatban - magyarázta, hozzátéve, hogy a probléma súlyosbodik az év bizonyos időszakaiban és az éjszaka egyes pontjain.

Az éjszakai égbolton drámai lesz a látvány, ha a városoktól távol, egy sötét helyről nézi az ember, és minden bizonnyal problémákat fog okozni a csillagászati megfigyelésekben - hangsúlyozta.

Számítások szerint, ha ebben az új megakonstellációban lévő sok-sok műhold állandóan ilyen erősségű fényt bocsát ki, 20 év múlva, vagy még korábban az éjszaka nagy részén bárhol a világon emberi szemmel több műhold lesz látható, mint csillag - fejtegette az AFP hírügynökségnek Bill Keel, az Alabamai Egyetem csillagásza.

A Falcon rakéta orrában elhelyezkedő 60 műhold Forrás: AFP PHOTO / @elonmusk

A Satellite Industry Association adatai szerint jelenleg 2100 műhold kering a Föld körül.

A Starlink műholdjainak fényessége csökkent tájolásuk stabilizálása után, illetve ahogyan elfoglalták végső pályájukat 550 kilométer magasan.

A csillagászok felvetésére Elon Musk Twitter-üzenetben ígéretet tett arra, hogy csökkenteni fogják a műholdak tükröződését. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a műholdas rendszer semmilyen hatással nem lesz a csillagászati kutatásokra, mondván, amúgy is fel kell küldeni a teleszkópokat a világűrbe.

Hangsúlyozta, hogy szolgáltatása több milliárd hátrányos helyzetű embernek biztosít nagysebességű internet-hozzáférést, ami "jobban szolgálja a közjót".