Globális felmelegedés - globális dilemma

2004.12.27. 10:26

A globális felmelegedés kérdése hatalmas próbatétel elé állította a XXI. század tudósait. Kialakulásával és a bioszféra jövőjére gyakorolt hatásával kapcsolatban vélemények, elképzelések széles skálája látott napvilágot az elmúlt két évtizedben.

Sokan még a létét is tagadják, mások a közeli világvégétől tartanak. Egy bizonyos; ha valós folyamattal állunk szemben, annak hatása kétségkívül globális lesz. Az [origo] időjárási portál dossziéja objektív módon, több oldalról közelíti meg a problémát, és igyekszik minél több olyan véleménynek hangot adni, amely elősegíti a jelenség és a vele kapcsolatos kétségek részletes megismerését.

Bevezetés: Mi az igazság a jóslatok körül?

A globális felmelegedés minden előnyével és hátrányával együtt felkapott téma lett mind a tudományos kutatások, mind a politikai döntéshozás területén, s ezért ma már nem minősül pusztán meteorológiai (klimatológiai) kérdésnek. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül vetünk fel gondolatokat annak érzékeltetésére, hogy mennyire komplex társadalmi jelenséggel állunk szemben. Ennek vannak több tudományterületet is érintő tudományos vetületei, de részeit képezik a politikai és lobbyérdekek valamint sajnos az egyszerű szélhámosok is.

Élet az üvegházban

Napjaink egyik legvitatottabb kérdése, hogy a gyarapodó üvegházhatású gázok milyen módon befolyásolják a globális éghajlatot bolygónkon. Összeállításunkban az alapvető fogalmakkal és összefüggésekkel ismerkedhetnek meg Olvasóink.

A szakértő véleménye

Napjaink egyik legvitatottabb kérdése, hogy a gyarapodó üvegházhatású gázok milyen módon befolyásolják a globális éghajlatot bolygónkon. A következőkben Czelnai Rudolf akadémikus írását olvashatják, amely a Természet Világa c. folyóiratban jelent meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK