Özönvízszerű csapadékok, viharos szelek és főleg a Dunántúlon őszies hőmérsékletek keserítik a nyaralók és mindannyiunk életét. Nem ilyen időre vágyunk augusztus közepén. Hazánk mellett jelentős mennyiségű csapadék várható Romániai korábban árvíz sújtotta déli tájain is. Az egyetlen kedvező hír: az ünnepre sokat javul a helyzet.Továbbra is ciklon található a Kárpátok és a Skandináv-félsziget felett, az örvények hatására kiadós csapadék hullik. A rendkívüli csapadékhullám folytatódik, sőt, a korábban vártnál is tartósabbnak bizonyul.

 

Különösen kellemetlen, hogy klimatológiailag az évnek ezt az időszakát tartjuk a legnyugodtabb, legmegbízhatóbban meleg-napos időszakának, így sokan ekkora időzítik nyaralásukat, sok a kültéri rendezvény is. Az évek kb. harmadában augusztus szokott a legmelegebb hónapnak bizonyulni. Az idei időjárás alaposan rácáfol erre.

 

Hétfőn országszerte okoztak károkat az özönvízszerű esőzések, jégesők és viharos szelek. A kisebb vízfolyásokon órák alatt alakultak ki romboló árhullámok, az Alföldön belvizes elöntések. Az első hullám hétfőre virradóan érte el a nyugati országrészt, és folyamatosan vonult kelet felé. Vonulását nyugaton 40-50 mm-es, a Mátraalján 90-100 mm-es özönvízszerű csapadék, viharok és hatalmas károk kísérték.

 

Egy-egy újabb hullám keddtől a délkeleti ill. az északkeleti országrészt látja el bőséges csapadékkal, majd nyugat felé mozogva este már a főváros térségében is - ami eddig a leginkább kimaradt a nagy esőkből - jelentős csapadékot ad. A legnagyobb veszély a már hétfőn is komoly csapadékokat kapott területeken, mint a Mátraalján jelentkezik. Nagy a valószínűsége, hogy helyenként az 50 mm-is elérheti a csapadékmennyiség, ami immáron teljesen átázott, telített talajt talál, ezért gyors lefolyásra, árvízre is számíthatunk.

 

Várhatóan sokat romlik a helyzet a nyáron már egyszer súlyos árvíz sújtotta bánsági régióban is. Itt az ismétlődő csapadék okoz egyre komolyabb árvízveszélyt, ami csütörtökig továbbterjed a havasalföldi és dél-erdélyi területekre is.

 

Szerdán és csütörtökön hazánkban is csak keveset javul az időjárás, továbbra is csapadék, szél, hűvös idő lesz jellemző, a csapadékmennyiség, főleg keleten, jelentős marad. A hőmérők kiegyenlítettebben lesznek, országosan 20 fok körüli értékeket mutatnak, de hőérzetünket rontja az erős északnyugati szél. Csütörtökön délután indul meg északnyugatról a felhőzet felszakadozása, és errefelé már gyorsabban emelkedik a hőmérséklet. A csütörtök a melegfront-érzékenyek számára hoz erősödő tüneteket. Fürdésre egyelőre nem is gondolhatunk, vizeink hőmérséklete nagyon alacsony értékekre, jóval 20 fok alá süllyed, kérdéses, hogy az idén egyáltalán vissza tud-e még melegedni.

 

Jó hír viszont, hogy az ünnepekre jelentősen javul az idő, péntektől csökkenő csapadékhajlamra és 25 fok körüli hőmérsékletekre van kilátás.

 

Problémákat okozhat a nagy csapadék a mezőgazdaságban is, a felázott földekre napokig nem lehet rámenni, és sok kultúrában okoz majd kárt a napos nyár helyetti csapadékos ősz.

 

Sok problémát okoz a közlekedésben is ez a hét. A vizes, vízátfolyásos utak különösen veszélyesek a sárfelhordásos szakaszokon. A felázott földekről felhajtók miatt az alsóbbrendű utakon sokfelé kell erre számítanunk. Az erős oldalszél tovább növeli a megcsúszás kockázatát.

 

ICI Interaktív Meteorológia